UTORAK, 10. SRPNJA

Kreće Supetar Super Film Festival

09.07.2012 u 21:49

Bionic
Reading

U utorak, 10. srpnja, počinje 4. Supetar Super Film Festival. Tijekom pet festivalskih dana bit će predstavljeno 14 recentnih europskih dokumentarnih naslova, retrospektiva hrvatskih dokumentarnih klasika i već tradicionalni program Brački dnevnik, koji će predstaviti televizijske reportaže iz arhiva regionalnih televizijskih kuća. Osim filmskog programa, tijekom festivala će se održati niz koncerata, edukativnih programa i razgovora s redateljima koji će posjetiti festival

Nakon uspješnih suradnji sa škotskim i češkim filmskim institutom, ovogodišnja zemlja partner je Švedska i ugledni Tempo Film Festival, čija producentica Agneta Morgen, ujedno i selektorica programa švedskog filma dolazi na sam festival. Upravo je švedski film 'Muškarci koji plivaju' odnio nagradu publike prošle godine, a ove će godine švedskog filma biti predstavljen niz filmova, među kojima su i filmovi renomiranih redatelja poput Tore Mårtens.

Festival se otvara u 21 sati hrvatskim premijerama filmova Kiss Bill i Dječak i klaun. Kiss Bill je film mladih švedskih redateljica Emelie Wallgren i Ine Holmqvist koji prati dvije obožavateljice banda Tokio Hotel u njihovoj namjeri da posjete berlinski muzej Madame Tussauds i fotografiraju se s figurom pjevača banda. Dječak i klaun je priča o borbi šestogodišnjeg dječaka s rakom i bolničkim klaunom Angusom koji pokušava uveseliti njegov život ispunjen bolničkim tretmanima. Film je režirala mlada danska redateljica Ida Grøn

4. SSFF tradicionalno donosi i sjajan glazbeni program koji predstavlja urbane izvođače različitih žanrova. Glazbeni program otvara DJ Kid'Va iz Voi'Sa kolektiva, a nastupit će i zagrebački bend ABOP, te supetarski bendovi Juke Box Radio Kabeli i Bolje ne može!!. Uz ABOP, poseban audiovizualni doživljaj priredit će i DJ Sero na svojoj tradicionalnoj Fešti Balkaniki.

Edukativni program 4. SSFF-a u suradnji s Restartom organizira radionicu dokumentarnog filma kroz koju će filmske početnike voditi Oliver Sertić i Zlatko Zlatković. Na radionici će sudjelovati i gosti festivala, koji će podijeliti svoje iskustvo i talent sa svim polaznicima radionice, koja će se održavati od 11. srpnja u Galeriji Ivana Rendića (Knjižnica Supetar) u popodnevnom terminu (15-17 sati). Za radionicu se može prijaviti na Facebook profilu festivala (Supetar Super) i email supetar.super@gmail.com.

Supetar je postao poznat i kao festival velikog srca i gostoljubivosti te će i ove godine ugostiti niz europskih redatelja. Uz Agnetu Morgen, producenticu Tempo Film Festivala, festival će posjetiti i Christina Hoglund, Nedžad Begović, Srđan Keča, Irena Fabri, Filip Remunda i Sergej Kachkin.

Cijena ulaznice za jednu projekciju je 20 kuna, dnevne ulaznice 30 kuna, a festivalske ulaznice 150 kuna