RIJEČNO KINO UZ KARLOVAČKO:

4.700 posjetitelja u dva vikenda održavanja

09.07.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Ispred 700-tinjak razdragane djece i roditelja sinoć je projekcijom filma 'Inspektor Martin i banda puževa' završilo drugo izdanje Riječnog kina uz Karlovačko. Organizatori su zadovoljni pozitivnim odjekom ove manifestacije izvan Karlovca i Karlovačke županije

Večer je, kao i dosad počela nagradnom igrom generalnog pokrovitelja cijele manifestacije, Karlovačke pivovare. Uručena je nagrada i posljednjem sretnom, ali i kreativnom dobitniku foto natječaja Reci VOLIM TE Karlovačkim, Tomislavu Sučiću.

Publici se obratio i redatelj filma Inspektor Martin i banda puževa, Igor Lepčin koji je istaknuo da se karlovačka projekcija njegova filma odvija pred dosad najvećim brojem posjetitelja što mu je posebno drago. Ovaj animirani film je inače prvi dugometražni animirani film koji je nastao bez financijske podrške krovne institucije hrvatskog filma, Hrvatskog audiovizualnog centra. Film je financiran isključivo privatnim sredstvima redatelja i producenta, Ater studia što je u svakom slučaju hvalevrijedan potez.

Sinoć su organizatori priredili i dodatno filmsko iznenađenje premijerno prikazavši film mlade Nine Čorak iz Kinokluba Karlovac simptomatičnog naziva 'Po kinu se grad poznaje'. Film je nastao u okviru obilježavanja 92. rođendana kina Edison u veljači ove godine i progovara o problemima Karlovca kao grada koji pripada onoj nesretnoj listi gradova bez kina. Impozantnim pljeskom na kraju projekcije Karlovčani su još jednom htjeli poručiti da bi se po kinu trebao poznavati i njihov grad.

U tom kontekstu par riječi je rekla i Marija Ratković u ime organizatora koja je veselo zaključila kako je evidentno da je Riječno kino uz karlovačko manifestacija koja bi trebala postati tradicionalna, upravo radi publike koju je pridobila, jer ne samo da je pokazala po enti put da ovom gradu kinu treba, već je postalo i više nego jasno da su Karlovčani i (ne)karlovčani prepoznali Foginovo kupalište kao hit destinaciju za provođenje slobodna vremena: u popodnevnim satima kao osvježenje, a u večernjim kao mjesto dobrih filmova, a sljedeće godine možda i više od toga.

Na kraju je istaknula da cijeli ovaj projekt jest njezina ideja, ali ne bi bila izvediva bez tridesetak vrijednih suradnika i volontera, koji su se s plivaćim naočalama na glavi pojavili ispred platna. Nisu svi zajedno skočili u Koranu, no Marija je samo zagonetno poručila da su naočale dane kao hint, nagovještajza razmišljanje o tome gdje bi se sljedeće godine moglo naći filmsko platno Riječnog kina uz Karlovačko. Razdraganu djecu u publici organizatori su počastili loptama za plažu i time simbolično označili početak posljednje ovogodišnje filmske projekcije na Korani.

U proteklih šest večeri sedam filmova je pod vedrim karlovačkim nebom pogledalo 4.250 ljudi, a u različitim popratnim događanjima (neobičnim utrkama na samo kupalištu, prijenosu finala EURA 2012...) sudjelovalo je još 450 zainteresiranih građana, čime je ovaj projekt dosegao impozantnu brojku od 47.00 posjetitelja, što je i više nego duplo više u komparaciji s lanjskim izdanjem. Karlovčani i ostali putnici namjernici prihvatili su ovo događanje objeručke, tako da bi njegovo uvrštavanje u turističku ponudu grada na četiri rijeke, trebalo biti neupitno!

Riječno kino uz Karlovačko priredili su poduzeće Turbing d.o.o. i Kinoklub Karlovac uz potporu Hrvatskog filmskog saveza. Generalni pokrovitelj manifestacije je Karlovačka pivovara.