tportal.hr

Zagreb
+6
Osijek
+7
Pula
+9
Rijeka
-
Zadar
+5
Split
+10
Dubrovnik
+11

U KINIMA: 'PRIJATELJI'

Solidna romantična razbibriga

Bolje od tipičnih romantičnih komedija, ali i dalje samo prolazno iskustvo

Datum objave:
21.6.2012 9:00

Zadnja izmjena:
21.6.2012 10:05

'Prijatelji' je nezavisno producirana romantična komedija koja se na prvi pogled po ničemu ne razlikuje od bezbroj sličnih filmova, a ovaj je spoecifičan po tome što iza njega kao redateljica, scenaristica i glavna glumica stoji Jennifer Westfeldt. Kada netko obavlja toliko raznih 'dužnosti', onda je očito u pitanju relativno osobni projekt, što obično znači da nas čeka ili super film ili totalna katastrofa. Ono što ide u prilog projektu je i angažman sjajnih glumačkih imena poput Adama Scotta ili Jona Hamma.'Prijatelji' su iznenađujuće solidan film, pogotovo unutar žanra romantične komedije. Uspoređujući ga s mnogim sličnim filmovima proteklih par godina, daleko je zrelije i pametnije ostvarenje. Osnovna prednost u odnosu na filmove Katherine Heigl jest dinamičan i brz dijalog te, usprkos klišejima, mnogo uspješnih trenutaka humora koji se dobro uklapaju u ozbiljne situacije. Moglo bi se reći i da je cjelokupna glumačka postava znatno bolja od uobičajenih promašaja. Adam Scott najviše se ističe svojim iznimno karizmatičnim i pamtljivim nastupom. No sveukupno 'Prijatelji' su i dalje samo još jedna romantična komedija u nizu i koliko god bolja od drugih još uvijek namijenjena usko ciljanoj publici. Drugim riječima, ne uspijeva izaći iz 'okova' žanra i biti univerzalno vrhunski film. Razlog tome su već spomenuti klišeji koji čine radnju predvidljivom, a naizgled prirodne odnose likova narušavaju kako se približavamo kraju. Isto tako, montažne sekvence bez dijaloga koje se rastežu glazbenim brojevima i ovdje se uspijevaju 'uvući', a to je uvijek znak problema odnosno nedostatka kreativnosti i tipična pojava unutar žanra. Usprkos tome, 'Prijatelji' i dalje sadrži solidne dijaloge na kojima se gradi radnja, a ne na jeftinom fizičkom humoru, što je za svaku pohvalu. 'Prijatelji' su svakako prije drama nego komedija, ali zbog često neujednačenog scenarija, teško je raspoznati u kojem se smjeru film kreće.

Zaključno, ljubitelji žanra mogu komotno pogledati ovaj uradak i otići zadovoljni iz kina. Dobri glumci, solidan scenarij i korektna, opuštena atmosfera čine ovo ugodnim iskustvom, ali ništa više od onoga što se očekuje pa sukladno tome nije neka preporuka za opću publiku ili one željne uistinu vrhunske drame.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


RTL

Preporučujemo

tportal.hr

tportal.hr

Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr