ISKORIŠTENE FRANŠIZE

Najgori i najbolji filmski 'prequeli' svih vremena

16.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Ridely Scott je promašio cijeli svemir 'Prometejom', dugoočekivanim prequelom svog klasika 'Alien – Osmi putnik'. No nije jedini koji je tako zabrljao nasljeđe svojih priča i likova. Izabrali smo pet najboljih prequela kultnih klasika i pet najgorih pokušaja za koje je bolje da nije pala ni prva klapa

Tijekom posljednjih godina prequeli su postali popularna alternativa za filmske studije koji, naravno, svoje franšize žele dugo održati na životu. Iako su tako često ruinirali nasljeđe mnogih kultnih likova, kao i u svakom pravilu, postoje briljante iznimke. Evo popisa najboljih i najgorih nastavaka.

Najbolji

Kum II (1974)

Pitanje 'Kum I' ili 'Kum II'? spada u one vječne dileme poput 'Beatlesi ili Stonesi?' ili 'Mac ili PC?'. Drugi dio 'Kuma' prati dvije priče: silazak u tamu Michaela Corleonea (Al Pacino) i put prema vrhu njegova oca Vita (Robert De Niro). Francis Ford Coppola oslikava uspon don Vita finim detaljima ere i podneblja, od sela na Siciliji do gradskih stanova u newyorškoj četvrti Little Italy. No upravo je gluma Roberta De Nira, koji suzdržano portretira mlade dane kultnog mafijaškog šefa, ono što čini drugi dio trilogije za prst boljim od prvog. 


Crveni zmaj (2002)

Tri su filma slijedila nakon trilera 'Kad jaganjci utihnu' koji je Jodie Foster i Anthonyju Hopkinsu donio Oscare za glumu, a Johnatanu Demeu za režiju, ali samo je 'Crveni zmaj' ispunio očekivanja. Na temelju romana Thomasa Harrisa koji je upoznao svijet s monstruoznim Hannibalom Lecterom, u ovoj ekranizaciji Edward Norton glumi Willa Grahama, darovitog umirovljenog agenta FBI-a koji će u pokušaju da pronađe neuhvatljivog serijskog ubojicu (Ralph Fiennes) zatražiti pomoć svog najvećeg neprijatelja Hannibala Lectera (Anthony Hopkins). Slijedi puno napetih trenutaka i jednako toliko scena užasnog nasilja, sve uz potporu zvjezdane glumačke ekipe u koju su bili uključeni Philip Seymour Hoffman, Emily Watson i Harvey Keitel.


X-Men: Prva generacija (2011)

Posljednje dva X-Men filma nisu dostigla kvalitetu filmova koje je potpisao Bryan Singer, ali s jakim castom i redateljem Matthewom Vaughnom, prequel 'X-Men: Prva generacija' osvojio je kritiku i ostvario milijune na blagajnama. Epski početak X-Men sage otkriva tajnu legende: prije nego što su se mutanti razotkrili svijetu, puno prije nego što su Charles Xavier (James McAvoy) i Erik Lensherr (Michael Fassbender) postali profesor X i Magneto, bili su najbolji prijatelji, samo dvojica mladića koji tek otkrivaju svoje moći. Sjajna gluma i režija 'X-Mena: Prva generacije' vraćaju emocije izvornih filmova ubrizgavajući novi život u već pomalo ispranu franšizu.


Pakleni poslovi II (2003)

Prequel filma čiji je američki remake 'Pokojni' (The Departed) u režiji Martina Scorseesea osvojio četiri Oscara i Zlatni glubus, uzbudljiv je hongkonški krimi-triler koji nas vraća u događaje i likove koji su 'Paklene poslove' učinili sjanim filmom. 'Pakleni poslovi 2' dostojan su nastavak, odnosno prequel jednog od najboljih krimića prošlog desetljeća. Moćno vizualno stilizirana epska priča dvojice junaka vraća se desetak godina unatrag i prati genezu egzistencijalne krize glavnih junaka te napete odnose ubačenih krtica u redovima policije i trijada. Osim pričama glavnih junaka, redatelji Andrew Lau i Alan Mak diskretno se bave i prelaskom Hong Konga iz britanskih u kineske ruke. 


Paranormalno 2 (2010)

Mnogi su bili iznenađeni što je prequel velikog hita 'Paranormalno' (Paranormal Activity), iako sličan stilom, još uvijek uzbudljiv i zastrašujući horor koji širi jezu pod kožom. Skrećući pozornosti na Kati (Sprague Grayden), sestru prethodne žrtve, opsjednute Katie (Katie Featherston), 'Paranormalno 2' još je jedan strašni uvod u zlokobnu nadnaravnu silu koja mirni dom obitelji što se pokušava zaštititi postavljanjem nadzornih videokamera, pretvara u zonu čistog užasa. Uz obilje istinski strašnih trenutaka i trećeg čina koji se nastavlja na prvi film, 'Pararomalno 2' je horor vrijedan preporuke. 


Najgori

Ratovi zvijezda (prequel trilogija; 1999, 2002, 2005)

Prequel trilogija 'Ratova zvijezda' nisu najgora tri filma na svijetu, posebno 'Fantomska prijetnja' i 'Osveta Sitha', ali su svakako ostavili hladnima brojne obožavatelje kultne originalne trilogije Georgea Lucasa. Iako je imao uvjerljive glumce, posebno Ewana McGregora i Natalie Portman, budžetom dovoljno velik da nahrani zemlje trećeg svijeta, specijalne efekte visoke kvalitete, prequel 'Ratova zvijezda' nije uspio postići status 'Nove nade', 'Povratka Jedija' i 'Imperije'. Iako je Lucas sjajno zaradio na prequel trilogiji, oduševljenje obožavatelja je ostalo u jednoj dalekoj, dalekoj galaksiji. 
 

Istjerivač đavola: Početak (2004)

Prequel klasika redatelja Willaima Freidkina i scenarista i producenta Williama Petera Blattyja iz 1973. rijedak je primjer nesporazuma redatelja i studija: već dovršen rad redatelja Paula Schradera nije se svidio šefovima studija koji su onda režiju prepustili Morganu Creeki, da bi film na koncu potpisao majstor žanra Renny Harlin. Rezultat je bio 'Istjerivač đavola: Početak', mizeran uradak u kojem Stellan Skarsgård kao mladi otac Merrin (u originalu ga je igrao Max von Sydow) otkriva kako je prije 25 godina za vrijeme arheološkog iskapanja u Africi postao egzorcist, kako je izgubio vjeru i ponovno je našao, te se suočava sa samim zlom. Schraderova verzija naslovljena 'Dominion: Prequel to the Exorcist ' kasnije će biti objavljena na DVD-u i iako je daleko od savršenog filma, puno je bolja od Harlinova zločina nad kultnim klasikom. 



Hannibal: Početak (2007)

Dok se 'Crveni zmaj' pokazao punokrvnim prequleom, 'Hannibal: Početak' bio je neuspjeh u svakom pogledu. Još jednom baziran na romanu Thomasa Harrisa (koji je napisao knjigu samo iz straha da ju ne napiše netko drugi), ovaj prequel obiluje jeftinim oportunizmom, prikazujući događaje koji su od mladog Hannibala Lectera napravili monstruma. Anthonyja Hopkinsa u ovom filmu nema, a jednog od najpoznatijih serijskih ubojica na svijetu, kojem pred očima ubiju roditelje i pojedu sestru, glumi mladi francuski glumac Gaspard Ulliel. Redatelj Peter Webber nije uspio stvoriti nikakav interes, a Lecterovo nasljeđe nepovratno je uništio. Srećom, nijedan prequel ni nastavak 'Hannibala' od tog fijaska nisu dobili zeleno svjetlo. 


Teksaški masakr motornom pilom: Početak (2006)

Kako je remake kultnog originala iz 1974. inspiriran istinitim događajem postigao komercijalni uspjeh, moglo se očekivati da će studio ekranizirati nastavak. No, umjesto toga, stigao je prequel 'Teksaški masakr motornom pilom: Početak', loše djelo koje je samo eksploatiralo trend porno mučenja i krvoprolića. Nedostatak atmosfere i scenarističko mrtvilo u priči o okrutnom Leatherfaceu pokušalo se neuspjelo kompenzirati s puno krvi i hladnog oružja u kadru. Kao šesti film u seriji, dokazao je da je franšiza 'Masakra' zrela za pokretanje stečaja. 
 


X-Men počtak: Wolverine (2009)

'X-Men početak: Wolverine' nije najgori film svih vremena, ali s obzirom na to da je Wolverine, najjači, najopasniji, najzagonetniji i najborbeniji superjunak ikad i daleko najpopularniji lik u seriji (uostalom u tri nastavka u pokušajima mutanata da se uklope u normalni svijet desetkovana je postava originalnih likova), očekivali biste da će mu biti posvećeno više pažnje. Iako su sve karte stavljena na Hugha Jackmana, a prate ga Liev Schrieber i Ryan Reynolds, redatelj Gavin Hood nije uspio. Dočekala ga je mlaka kritika i prezir istinskih obožavatelja sage. Nastavak u kojem bi Jackman surađivao s redateljem Darrenom Aronofskyim stavljen je na led. Možda je tako i najbolje.