VOX FEMINAE I DOKUKINO

O životu transrodnih osoba u Hrvatskoj

11.06.2012 u 13:48

Bionic
Reading

Četvrtak, 14. lipnja, dan je koji Zagreb Pride posvećuje transseksualnim i transrodnim osobama, a Vox Feminae i Dokukino će ga obilježiti projekcijom filma 'Identities' i predstavljanjem prve hrvatske udruge za poboljšanje kvalitete življenja transrodnih i transseksualnih osoba Trans Aid Hrvatska

Prije projekcije filma u 19 sati u Dokukinu Croatia o problemima transrodnih i transseksualnih osoba u Hrvatskoj te o novoosnovanoj udruzi govorit će supredsjednik Trans Aid Hrvatska Noa Pintarić.

Transrodnim i transseksualnim osobama do sada su najviše pomagale srodne udruge Lori i Kontra, koje su osiguravale prostor za sastanke i financijsku potporu te podršku u obliku pravnog i medicinskog informiranja.

Udruga Trans Aid Hrvatska planira organizirati grupnu podršku za transseksualne i transrodne osobe, pomoći im da se lakše informiraju o načinim rješavanja njihovih problema, osigurati bolju zdravstvenu zaštitu, zagovarati kod nadležnih institucija da u svoje pravilnike i zakone uključe transseksualnu/transrodnu dijagnostiku te da se sukladno tome odobre medicinski tretmani i sredstva koja su za to potrebna. Paralelno se također namjerava raditi i na osnivanju pravnog tima koji bi zastupao interese obespravljenih transrodnih i transseksualnih osoba te državnim institucijama ukazivao na propuste i kriva tumačenja zakonskih akata u slučajevima kršenja ljudskih prava.

Identities

Film 'Identities' redateljice Vittorije Colonna Di Stigliano prati multikulturalnu transrodnu zajednicu u Irskoj i kroz pet osobnih priča otvara vrata u paralelan svijet transvestizma, transseksualnosti i rodnih identiteta u koji se ulazi kroz intimne opservacije likova. Ovaj dokumentarac se bavi nadilaženjem rodnih stereotipa i kategorizacija te ruši rodne konstrukcije omogućivši osobnostima i emocijama da se izraze.

Kroz seriju razgovora, koje prate umjetnički performansi, dokumentirane su osobne priče, koje iskustva odbacivanja i diskriminacije stavljaju u širi politički i religijski kontekst. Redateljica je odabrala crno-bijelu tehniku snimanja intervjua kako bi naglasila činjenicu da društvo sagledava rod kao dihotomnu kategoriju, zbog čega sve što ne ulazi u muški ili ženski pretinac postaje neprihvatljivo.