VOX FEMINAE I DOKUKINO

Lipanj u znaku nadilaženja rodnih stereotipa

04.06.2012 u 14:09

Bionic
Reading

U mjesecu gay prideova i homofobnih ispada, Vox Feminae i Dokukino ponosno predstavljaju film posvećen propitivanju rodnih identiteta

U četvrtak, 7. te 14. lipnja u 19 sati na programu Dokukina bit će film ‘Identities’ redateljice Vittorije Colonna di Stigliano, koji prati multikulturalnu transrodnu zajednicu u Irskoj. Kroz pet osobnih priča, film otvara vrata u paralelan svijet transvestizma, transseksualnosti i rodnih identiteta u koji se ulazi kroz intimne opservacije likova.

Ovaj dokumentarac bavi se nadilaženjem rodnih stereotipa i kategorizacija te ruši rodne konstrukcije omogućivši osobnostima i emocijama da se izraze. Kroz seriju razgovora, koje prate umjetnički performansi, dokumentirane su osobne priče, koje iskustva odbacivanja i diskriminacije stavljaju u širi politički i religijski kontekst. Redateljica je odabrala crno-bijelu tehniku snimanja intervjua kako bi naglasila činjenicu da društvo sagledava rod kao dihotomnu kategoriju, zbog čega sve što ne ulazi u muški ili ženski pretinac postaje neprihvatljivo.

Ovim filmom Vox Feminae i Dokukino žele podržati zagrebačku i splitsku Povorku ponosa i sve LGBTQ osobe, a pogotovo transrodnu zajednicu koja u Hrvatskoj tek počinje raditi na afirmaciji svojih prava.

S istim ciljem će se 14. lipnja nakon projekcije filma ' Identities' predstaviti prva hrvatska udruga za zaštitu i promicanje prava transrodnih i transseksualnih osoba Trans Aid Hrvatska.