U KINIMA: 'INSPEKTOR MARTIN I BANDA PUŽEVA'

Veliki povratak hrvatske animacije!

05.06.2012 u 09:39

Bionic
Reading

Iznenađujuće dobar hrvatski film koji je toliko slojevit i ispunjen detaljima da mu ni neki strani naslovi ne mogu konkurirati

'Inspektor Martin i banda puževa' hrvatski je animirani film, klasično ručno crtan i 'nezavisno' produciran, odnosno nije financiran od države. Ujedno je i redateljski prvijenac Igora Lepčina. Iako je domaća publika uvijek, čini se, pomalo skeptična prema domaćim filmovima, a strani su studiji animacije postavili visoke standarde s naglaskom na računalnu produkciju, Lepčinov nam film nudi nešto sasvim drukčije.

Recentna nam je kratkometražna produkcija na Danima hrvatskog filma još jednom potvrdila da je animacija jedan od najvitalnijih filmskih rodova domaće kinematografije, a 'Inspektor Martin i banda puževa' još je jedan dokaz te teze. 'Inspektor Martin i banda puževa' fantastičan je film, možda najbolji hrvatski dugometražni film posljednjeg desetljeća. Odlika ima mnogo, a mane su uglavnom zanemarive.

Osnovna prednost su mu vedra atmosfera i izvrstan scenarij što je potpuna suprotnost većini domaćih filmova koji se često bave komornim, turobnim i ratnim temama. Specifičnu atmosferu Lepčin je postigao dosljednim i originalnim dizajnom cijeloga imaginarnog filmskog svijeta i likova koji ga čine 'stvarnim', a zahvaljujući pametnom scenariju, za film nema dobnih ograničenja- namijenjen je svima. Humor i dijalozi iznimno su slojeviti s brojnim referencama na popularnu kulturu, a da pritom u njima mogu uživati svi naraštaji čak i ako ne razumiju njihovo pravo značenje. Scenaristički trud i kompleksnost napisanog teksta za svaku je pohvalu jer je inteligentan, dinamičan i zabavan. Glumačka postava, odnosno glasovi likova drugo su veliko iznenađenje. Za razliku od, često katastrofalnih, sinkronizacija stranih filmova ovdje djeluju sasvim prirodno i likovima pružaju potrebnu karizmu. Cjelokupna priča i način na koji se radnja kreće kontinuirano čini film zanimljivim, a smislena inkorporacija glazbenih brojeva šećer su na kraju ove revolucionarne torte. Naravno, mane postoje, kao što su trenuci 'šlampave' režije, pojedini animacijski propusti ili scene koju su malčice preduge, ali to je sve sasvim zanemarivo. Kada vas svaki drugi kadar nasmije do suza ili uspije izazvati ugodan osjećaj nostalgije, teško je biti odveć kritičan prema minornim tehnikalijama. Bez sumnje se ovim filmom postavlja novi standard u domaćoj animaciji.

Zaključno, 'Inspektor Martin i banda puževa' velik je trenutak za hrvatsku kinematografiju jer pokazuje da itekako postoji nade za naš film bez obzira na financijsku krizu ili loše primjere iz prošlosti. Zanemarite sve velike holivudske hitove bez duše i slojevitosti te pogledajte ovaj iznimno osoban uradak koji ćete zasigurno pamtiti, a nadajmo se da će nastavci brzo uslijediti. Velika preporuka.