KRENULO ANIMALUDILO

Svečano otvoren jubilarni 40. Animafest

30.05.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada Vijeća Animafesta i prigodnim programom sastavljenim od dobitnika Grand prixa i radova mladih autora i majstora animacije večeras je u zagrebačkom kinu Europa počelo 22. po redu kratkometražno izdanje jubilarnog 40. svjetskog festivala animiranog filma Animafest

Šestodnevno 'filmsko slavlje' otvorila je originalna prva špica toga festivala iz 1972. autora Borivoja Dovnikovića, 'doajena hrvatske i svjetske animacije', nakon koje je uslijedila špica ovogodišnjeg festivala 'jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih autora', Simona Bogojevića Naratha. Kao uvod u filmski program održana je svečana dodjela tradicionalnih festivalskih nagrada, a ove je godine dodijeljeno i jedno posebno priznanje.

Najveće priznanje festivala, nagrada za životno djelo, koja se dodjeljuje autorima koji su svojim radom trajno obilježili svijet animacije, pripala je 'svestranom japanskom umjetniku, majstoru animacijskih tehnika i pioniru japanske nezavisne animacije' Yojiju Kuriju

Festival i ove godine posvećuje posebnu pozornost studentskom filmu i otkrivanju novih talenata animacije, a nagrada za najbolju školu animacije ove je godine pripala Umjetničkoj akademiji Turku (Turku Academy of Arts) iz Finske, 'za posebno isticanje kvalitetom ukupnog broja prijavljenih filmova'.

Nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma pripala je 'jednom od najboljih analitičara kulture animacije i komercijalne produkcije', teoretičaru animacije Olivieru Cotteu

Povodom svojeg 40. rođendana Vijeće festivala odlučilo je dodijeliti i posebno priznanje 'grupi autora zaslužnih za jedan od najvažnijih fenomena u povijesti Hrvatske, koji su nepovratno ucrtali Zagreb na kartu svijeta animiranog filma' - Zagrebačkoj školi animiranog filma

Umjetnički ravnatelj festivala Danijel Šuljić najavio je pregršt programa svih vrsta 'nakon kojeg nitko neće ostati gladan i žedan', a producentice festivala Vjera Matković i Olinka Vištica iznijele su velike rođendanske želje festivala da se hrvatska kina renoviraju i osuvremene, da Zagreb dobije primjeren festivalski centar te da Hrvatska radiotelevizija posveti veći dio programa remek-djelima animacije.


Rođendan su Animafestu čestitali i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja ga je otvorila poželjevši dobrodošlicu inozemnim gostima te izrazivši nadu da će se san o izgradnji festivalskog centra u Zagrebu ubrzo ostvariti.

Nakon svečane dodjele prikazan je izbor filmova s ovogodišnjeg izdanja Animafesta te Kurijeva retrospektiva.

U okviru ovogodišnjeg programa, posvećenog kratkometražnom igranom filmu, Animafestdo 3. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija u dvadesetak festivalskih programa donosi ukupno 400-tinjak filmova. Iznimno bogat festivalski program, koji je u Zagreb privukao više od 150 inozemnih gostiju, ravnopravno će prikazati filmove majstora animacije i njihovih učenika, uz zamjetnu dominaciju kineskih i japanskih autora. Ove godine na programu festivala su i brojni filmovi mladih autora te rekordan broj radova domaćih autora, s čak 22 hrvatska filma uvrštena u razne programe.

Središnji program festivala, 'Veliko natjecanje', ove godine donosi 32 filma, među kojima i ovogodišnjeg dobitnika Srebrnog medvjeda, film 'Veliki zec' Atsushija Wade. Uz 'Svjetsku panoramu' te 'Cartoon d'Or', koji predstavlja najbolje radove kratke animirane europske produkcije, širi panoramski pogled na svjetsku animiranu produkciju ponudit će i program 'Majstori animacije', koji će prikazati suvremenu produkciju, nove autore i animacijske klasike. Novost je program '3x3' koji prikazuje kraće retrospektive autora specifičnih stilova čiji se filmovi prikazuju i u 'Velikom natjecanju'.

Posebni program 'Čudno voće animacije' sinteza je filmova izvrnutog humora, a 'Kino za uši' donosi program glazbenih spotova. Tu su i natjecanja studentskih filmova, namjenskih i filmova za djecu, a osim u konkurencijama, novija animirana produkcija predstavit će se u Velikoj i studentskoj panorami te Hrvatskoj panorami.

Festival je neslužbeno počeo još jutros u Cineplexxu Centra Kaptol Natjecanjem za djecu', projekcijom desetak kratkometražnih animiranih filmova za najmlađe gledatelje.

Bogat filmski program u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol prate i brojna druga festivalska događanja - danas je u Galeriji ULUPUH-a otvorena izložba '40 godina Animafesta 1972–2012', počela je šestodnevna projekcija filmova iz Animafestova programa na fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, u Cineplexxu Centra Kaptol otvara se izložba 'Nevjerojatni Koyaa', a s radom kreće i petodnevna radionica za djecu.