OD KLASIKA DO PERFORMANSA

Projekcijom 'Ubojstvo' zatvoren Noir Festival

27.05.2012 u 17:52

Bionic
Reading

Subotnjom projekcijom prve epizode danske hit serije 'Ubojstvo' završen je drugi Noir Festival. U četiri dana trajanja, festival je privukao više od dvije tisuće ljudi koji su mogli uživati u noir kazalištu, projekcijama na otvorenom, izložbi fotografija, modnoj reviji, književnim večerima, multimedijalnom performansu i filmskim klasicima žanra noir

Četvrtu noć festivala otvorio je naš svjetski priznati strip crtač Danijel Žeželj svojim multimedijalnim performansom 'Srce'. 'Srce' je performans, predstava u kojoj je središnja tema srce, simbol preko kojeg se prelamaju osobne priče. To je ciklus priča - telefonski razgovor ljubavnika od kojih je jedan već otputovao u vječna lovišta, monolog beskućnika u podzemnoj željeznici, dijalog supruge poginulog vojnika s vojnim kurirom, svjedočanstvo zatvorenika i medicinski opis simptoma srčanog udara.

Svaka priča ima svoju vlastitu kazališnu scenu kroz minijaturno kazalište igračaka, vlastiti dijalog ili monolog, sliku slikanu uživo i glazbu. Priča se predstavlja publici kroz vidljivi proces njezine izrade. Publika istovremeno gleda predstavu i svjedok je njezine konstrukcije. Ritual pričanja prožima se s pričom i ujedno je spoj različitih umjetničkih medija u nov i jedinstven jezik.

U kinu pod zvijezdama Tuškanac gledatelji su uživali u premijernom prikazivanju serije 'The Killing'. 'The Killing' je uzbudljiv noir triler u 20 nastavaka u produkciji dramskog programa Danske radiotelevizije. Tijekom 20 napetih dana otkrivamo tragove i pratimo posljedice okrutnog zločina s kojim su na različite načine povezane razne strukture Kopenhagena, a tijekom istrage na vidjelo izlaze brojne gradske tajne i borbe za moć. Hrvatska radiotelevizija je otkupila dvije sezone serije, a prikazivanje je planirano za jesen 2012. godine.