UPOZORAVA NA NASILJE

Započelo snimanje novog filma Lukasa Nole

26.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

U atmosferi zabačenog riječnog rukavca na savskom nasipu u petak je započelo snimanje novog filma scenarista i redatelja Lukasa Nole 'Šuti' u koprodukciji HRT-a i Kinorame

Priča je to o manje sretnim pripadnicima hrvatskog društva, a glavni protagonisti su joj jedna disfunkcionalna zagrebačka obitelj čije su životi obilježeni siromaštvom, nasiljem i alkoholizmom.

Poruka filma je stoga upozoriti na nasilje koje se događa oko nas, a koje niti ne primjećujemo te osvijestiti potrebu njegove prevencije, a ne šutjeti i okretati glavu od njega.
'Već više godina proučavam ovu tematiku i sad se nakupilo nekoliko istinitih događaja koji su poslužili kao inspiracija za film. Riječ je o teškoj priči koja se bavi obiteljskim nasiljem', rekao je Lukas Nola i dodao: ''Šuti' je komorno djelo o temi o kojoj se rijetko progovara, posebno na filmu, što je dodatan motiv za priču.'

Prvog dana snimanja na obali Save snimljena je scena piknika u kojoj su sudjelovali glumci Milan Pleština, koji glumi oca, te Lana Barić, koja glumi majku. Obitelj se okuplja pokušavajući stvoriti privid normalnog života pred svojom djecom, a za mjesto skromnog piknika izabrana je pusta obala rijeke do koje se malo tko ikada spušta. Članovi pokušavaju voditi normalan razgovor, no u zraku se osjeti teška atmosfera koja opterećuje njihove međusobne odnose.

'Ne možemo odrediti otkuda točno dolazi ta njihova nesreća, film postavlja upitnike, a ne stavlja točku. Kad bismo mogli tako lako definirati i odrediti zlo, onda ga ne bi toliko ni bilo', kazao je Pleština, čiji je lik oca odsutan, mrk i nasilan.

S druge strane, majka je dobra i brižna osoba, no muči ju bolest i alkoholizam. 'Lik majke je pozitivan i lijep, ona se nije pogubila u toj bolesti u smislu da je postala negativna ili otuđena', rekla je Lana Barić o svojoj ulozi.

Snimanje filma trajat će do konca lipnja, a njegovo prikazivanje u kinima očekuje se oko Nove godine, nakon čega će ga moći vidjeti i gledatelji HRT-a. Osim spomenutih glumaca uloge su pripale Tihani Lazović, Živku Anočiću, Lani Barić, Milanu Pleštini, Kseniji Pajić, Kseniji Marinković Bojanu Navojecu, Enesu Vejzoviću i Ivi Gregureviću