BALKANS' MEMORY

Očuvanje audiovizualnog naslijeđa na Balkanu počinje u Zagrebu

18.05.2012 u 07:57

Bionic
Reading

Uvodna konferencija projekta nazvanog Balkans’ Memory održat će se 1. lipnja u Muzeju Mimara

Potreba za očuvanjem audiovizualne i kinematografske baštine u regiji te plan za provedbu te potrebe u djelo bit će glavna tema velike uvodne konferencije projekta Balkans’ Memory. Ona će se održati 1. lipnja u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Ciljevi konferencije su osvještavanje čelnih ljudi i fondova o povijesnim, obrazovnim, kulturnim i ekonomskim vrijednostima arhiva, kao i o potrebi za provođenjem politike njihovog očuvanja i digitalizacije te važnosti implementacije kvalitetnog sustava za razmjenu informacija među profesionalcima i njihovog kontinuiranog obrazovanja.

Balkans' Memory je projekt koji vodi Ina (Institut national de l'audiovisuel, Francuska) kroz svoj stručni centar za medije i digitalne sadržaje pod nazivom Ina EXPERT, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Albanskim nacionalnim filmskim arhivom i COPEAM-om (Conférence permanente de l'audiovisuel méditerranéen).

Zagrebačka uvodna konferencija okupit će regionalne stručnjake iz područja očuvanja audiovizualne i kinematografske baštine, a partneri projekta su CNC (Francuski filmski arhiv), Makedonski filmski arhivski centar, IFTA (Međunarodno udruženje televizijskih arhiva), MKRTV (Makedonska radiotelevizija), Hrvatski filmski arhiv, Filmski arhiv Kinoteke u Bosni i Hercegovini, Nacionalni filmski arhiv Crne Gore, RTCG (Radiotelevizija Crne Gore), RTS (Radiotelevizija Srbije) i Filmski arhiv Republike Srbije.