JUBILARNO IZDANJE

Svečano otvoren 65. Cannes film festival

16.05.2012 u 21:24

Bionic
Reading

Svjetskom premijerom američkog filma 'Moonrise Kingdom' Wesa Andersona otvoren je 65. filmski festival u Cannesu, koji će ugostiti brojne svjetske filmske zvijezde, one koje se natječu za prestižne Zlatne palme, ali i one za koje je u idućih dvanaest dana Cannes mjesto na kojemu jednostavno treba biti

Andersonov film, romantična priča smještena u šezdesete godine prošlog stoljeća, najavljuje pomalo neobično velik broj američkih filmova u konkurenciji, u kojoj su još 'Killing Them Softly' Andrewa Dominika, 'Mud' Jeffa Nicholsa, 'The Paperboy' Leeja Danielsa, 'Lawless' Johna Hillcoata i 'On the Road' Waltera Sallesa.

Za nagrade će se boriti i filmovi 'Amour' austrijskog redatelja Michaela Hanekea, 'Cosmopolis' Kanađanina Davida Cronenberga, britanska komedija 'The Angels' Share' Kena Loacha, korejske drame 'The Taste of Money' Im Sang-Sooa i 'In Another Country' Honga Sangsooa, rumunjski 'Beyond the Hills' Cristiana Mungiua i drugi.

U ovogodišnjim filmovima Cannesa pojavit će se brojne glumačke zvijezde: Brad Pitt, Zac Efron, Shia LaBeouf, Jessica Chastain, Robert Pattinson, Kristen Stewart, Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton, Isabelle Huppert i drugi.

U festivalskoj sekciji 'Izvjestan pogled' prikazat će, među ostalim, omnibus '7 Days in Havana' koji su režirali Benicio Del Toro, Julio Medem i Gaspar Noe, 'Djeca' sarajevske redateljice Aide Begić te kanadski 'Laurence Anyways' Xaviera Dolana. U konkurenciji kratkometražnog filma sudjelovat će deset filmova, izabranih između njih čak 4.500 prijavljenih, a prvi put tu su sirijski i portorikanski redatelji.

Izvan konkurencije prikazat će se 'Me and you' Bernarda Bertoluccija, 'Hemingway & Gellhorn' Philipa Kaufmana te 'Therese Desqueyroux' Claudea Millera, s Audrey Tautou u naslovnoj ulozi, koji će, u čast redatelju koji je preminuo u travnju kratko nakon što je završio montažu svog posljednjeg filma, zatvoriti festival, 27. svibnja.

Hrvatski filmovi u Cannesu će biti prisutni na Filmskom sajmu, gdje će se prikazati 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Schmidta i 'Noćni brodovi' Igora Mirkovića, dok je dokumentarac 'Posljednja ambulantna kola Sofije', njemačko-hrvatsko-bugarska koprodukcija, uvršten u natjecateljski program 51. Tjedna kritike, smotre posvećene otkrivanju filmskih talenata.

O nagradama za dugometražni film odlučivat će deveteročlani žiri pod predsjedanjem Nannija Morettija u kojemu su, među ostalima, Ewan McGregor, Jean-Paul Gaultier i Alexander Payne, a na čelu žirija sekcije 'Izvjestan pogled' je Tim Roth.

Pedeset godina nakon smrti Cannes odaje počast američkoj glumici Marilyn Monroe, koja je izabrana za zaštitno lice ovogodišnjega festivala.