U KINIMA: '21 JUMP STREET'

Zabava zajamčena!

14.05.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Neočekivano dobra i svježa komedija koja kontinuirano nasmijava

'21 Jump Street' je nova visokobudžetna komedija koja se temelji na istoimenoj seriji iz 80-ih godina. Serija je proslavila Johnnyja Deppa kao teen seks ikonu i zapravo je bila mješavina drame i raznih teen problematika dok je film čistokrvna komedija s poprilično drugačijim pristupom. Zapravo se ništa oko ovoga filma ne čini posebno primamljivim. Jonah Hill i Channing Tatum mladi su glumci koji su često imali slabe ili iritirajuće uloge, od loših ljubića do bezveznih komedija, a redateljski dvojac Phil Lord i Chris Miller nema mnogo iskustva. Iznenađujuće je stoga što je ovo vrhunska komedija, možda čak i najbolja koju ćemo vidjeti ove godine.

Glavni razlog uspjeha ovoga filma jest izvrstan scenarij i kvalitetna režija koji u spoju pružaju izvrsno 'baratanje' glavnim glumcima, odnosno njihovim likovima. Likovi Hilla i Tatuma nisu savršeni i stalno upadaju u probleme, ali su simpatični i gledatelj stalno navija za njihov uspjeh. Na neki način postignut je gotovo savršen 'buddy-buddy' odnos, na kakve smo naviknuti iz klasičnih akcića kao što su 'Smrtonosno oružje', ali predstavljeno u znatno ležernijem okruženju, bližem stvarnosti i uvjerljivijem. Možda će stoga starijoj publici film biti manje interesantan, pogotovo jer pokriva teme i situacije koje su poznatije mlađima, ali bez obzira na to ne može se poreći vrhunski 'tajming' šala i urnebesna razina sarkazma i ironije. Dobro je to što je film izrazito dinamičan, jer gotovo svaka scena ispunjena je uvrnutim humorom bez pribjegavanja tipičnim ljubavnim pričicama koje obično unište ovakve uratke. Odnosi likova su iskreni i gledatelju posve razumljivi, što je danas rijetko vidljivo čak i u skupljim dramama. Unutar žanrovskih okvira ovaj film zapravo nema mana jer uspijeva u potpunosti ispuniti svoj cilj, a to je nasmijati gledatelja do suza. Naravno, sveukupno nije savršen i postoji nekoliko razvučenih scena koje na trenutak poremete inače jako dobar balans, ali to se ubrzo zanemari zahvaljujući kontinuirano dobrim dosjetkama. Režija je jasna i mirna s čak nešto inovativnih poteza koji znaju iznenaditi, a općenito se stavlja naglasak na jasnoću kadra, stoga nema vizualne iritacije.

Zaključno, '21 Jump Street' spada u kategoriju uspješnih modernih komedija koje pružaju inovacije i svjež pristup, nastojeći izbjeći klišeje i dosadu poput klasika kao što su 'Hot Rod'. Specifičnost humora zasigurno neće svima sjesti i to se također može smatrati manom, ali većini otvorena uma i spremnih na urnebes bez cenzure ovaj uradak će vrlo vjerojatno pružiti veliko zadovoljstvo.