29. SVIBNJA DO 3. LIPNJA

Svjetski majstori animacije za 40. rođendan Animafesta

10.05.2012 u 16:09

Bionic
Reading

Okruglo rođendansko izdanje Animafesta, koji će se održati od 29. svibnja do 3. lipnja, bit će obilježeno opsežnim programima međunarodne i domaće animirane produkcije koji slave pobjednike dosadašnjih festivalskih izdanja, uz podsjetnik na radove doajena Zagrebačke škole crtanoga filma

Članovi Vijeća Animafesta Darko Kreč (predsjednik), Pavao Štalter, Vesna Dovniković, Milan Blažeković, Marko Meštrović, Željko Sarić i Nikica Gilić dodijelili su nagradu za životno djelo jednom od najvažnijih japanskih umjetnika animacije, pioniru nezavisnog animiranog filma i jednom od prvih japanskih animatora koji se proslavio i na Zapadu: Yojiu Kuriu.

Yoji Kuri pripadao je tzv. japanskoj grupi trojice animatora, jap. Sannin no Kai - ostali članovi bili su Yanagihara Ryohei i Manabe Hiroshi - koja je ekvivalentna trojici tenora sa Zapada. Yojia Kuria zvali su Pavarotti, a mi ga gotovo možemo nazvati i kumom Animafesta jer je bio prisutan na sastanku ASIFA-e kada je Zagrebu dodijeljena licencija za osnivanje Animafesta. U nekoliko programskih cjelina imat ćemo jedinstvenu priliku vidjeti većinu njegovih filmova, od kojih neki nisu nikada prikazivani ni kod nas niti u Europi. Uz uvid u stvaralaštvo ovog osebujnog autora, posjetitelji Animafesta imat će priliku i razgovarati s majstorom animacije te pogledati dokumentarni film 'Evo nas s Yojiem Kuriem', autora Ryôa Saitania.

Među programima koji se s nostalgijom i ponosom osvrću na 40 godina postojanja ove svjetski priznate fešte animacije jest i Grand prix 1972–2012. u sklopu kojeg ćemo moći pogledati sve dosadašnje dobitnike glavne Animafestove nagrade. Među njima se nalaze neki od najznačajnijih svjetskih animatora i animatorica koji su često hodočastili u Zagreb, s filmom ili bez njega.

Izdvajamo Rusa Yurija Norsteina koji je Grand prix dobio dva puta, za filmove: 'Bitka kod Keržence', koautor s Ivanom Ivanov-Vanovim i 'Bajku nad bajkama'. Estonac i čest Animafestov gost Priit Pärn dobio je čak tri Grand prixa za filmove: 'Doručak na travi', 1895, koautor s Jannom Põldmom, i 'Ronioci na kiši', koautor s Olgom Pärn. U Zagreb će doći i ove godine kao jedan od članova žirija Velikog natjecanja. U njihovu se društvu nalaze i dva domaća autora: Nedeljko Dragić s filmom 'Dnevnik' i Zdenko Gašparović s 'Satiemaniom' te brojni velikani poput Nicka Parka, Michaela Dudok de Wita, Joanne Woodward, Kojia Yamamure ili Joanne Quinn. Animafest će izdati i prigodni promotivni DVD sa svim filmovima, Grand prix dobitnicima.