U ZAGREBU

Film 'Meta' otvorio peti Subversive Festival

06.05.2012 u 10:39

Bionic
Reading

Projekcijom nagrađivanog ruskog filma 'Meta' redatelja Aleksandra Zeldoviča, znanstveno-fantastične psihološke drame prožete elementima društvene satire, otvoren je večeras u kinu Europa 5. Subversive Festival

Ovogodišnji filmski program Subversive Festivala, pod krovnim nazivom Europa Incognita, održat će se do 12. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, a filmskim uprizorenjima u nekoliko sekcija ukazat će na probleme suvremenog europskog društva.

Nove tendencije u europskom filmu bit će predstavljene kroz teme migracija, ženskih pobuna, G8 nereda, nemira na obalama Mediterana, videonadziranja, neonacizma i ksenofobije, dok će se filmsko-teorijska škola baviti europskim filmom i ulogom filmskih festivala u distribuciji kinematografija s margine.

Glavna gošća filmsko-teorijske škole je Dina Iordanova, koja se u svom radu posebno fokusirala na kinematografije Balkana, istočne Europe te Europe u cjelini.

Konferencijski dio festivala 'Budućnost Europe' trajat će od 13. do 19. svibnja, a osim stalnih gostiju poput Slavoja Žižeka, Tariqa Alija, Gayatri Spivak i Samira Amina, predavanja će održati i drugi vodeći intelektualci današnjice, Stephan Hessel, Michael Hardt, Saskia Sassen i Renata Salecl.

Posebna novost konferencije je Subversive Forum, platforma za alternativne društvene mobilizacije, koji će imati nekoliko tematskih blokova - 'Kriza Europe', 'Borba za zajednička dobra' i 'Prema Balkanskom socijalnom forumu'. Taj program odvijat će se u ZKM-u, uz sudjelovanje više od stotinu predstavnika raznih društvenih pokreta, sindikata i aktivista iz cijeloga svijeta.