VOX FEMINAE U DOKUKINU

Svibanj posvećen ženskoj angažiranoj umjetnosti

25.04.2012 u 11:18

Bionic
Reading

U četvrtak 3. i 10. svibnja u 19 sati na programu Dokukina je film '!Women Art Revolution' koji detaljno prikazuje razvoj ženske umjetnosti 70-ih godina

Program Vox Feminae i Dokukino u svibnju se bavi ženskom angažiranom umjetnošću. U četvrtak, 3. i 10. svibnja u 19 sati na programu Dokukina je '!Women Art Revolution' Lynn Hershman-Leeson.

Ovaj dokumentarac detaljno prikazuje razvoj ženske umjetnosti 70-ih godina, uključujući prve feminističke umjetničke edukacijske programe, političke organizacije i programe te alternativne umjetničke prostore iz kojih su izniknuli novi načini razmišljanja o složenosti rodnih, rasnih, klasnih i seksualnih pitanja.

Redateljica Lynn Hershman Leeson više od 40 godina sakupljala je stotine sati intervjua s umjetnicama, povjesničarkama umjetnosti i kustosicama koje su oblikovale feministički umjetnički pokret, a u filmu otkrivaju nedokumentirane strategije koje su se koristile za politiziranje ženske umjetnosti i integriranje žena u umjetničke strukture, ali i koje su umjetnost žena konačno učinile vidljivom.

'!Women Art Revolution' govori o odnosu feminističkog umjetničkog pokreta, antiratnog pokreta 60-ih i pokreta za ljudska prva te objašnjava kako su povijesni umjetnički događaji bili prve iskre feminističkih akcija protiv kulturnih institucija.

Za film, koji je MoMa odabrala među tri najbolja dokumentarca godine, Carrie Brownstein komponirala je glazbu, a svoj doprinos soundtracku dale su i Laurie Anderson, Janis Joplin, Sleater-Kinney, The Gossip, Erase Errata i Tribe 8.