Film NE PROPUSTITE

Dani europskog filma u Zagrebu, Rijeci i Puli

  • Autor: tportal.hr
  • 20.4.2012 19:12:14
  • 20.4.2012 14:20:07

U organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i udruge Kulturni klub iz Zagreba, za vrijeme Europskog tjedna od 2. do 9. svibnja 2012. u Zagrebu, Rijeci i Puli održavaju se Dani europskog filma

U pet kina – Kinu Metropolis MSU, Art kinu Grič i KIC art kinu u Zagrebu te Art-kinu Croatia u Rijeci i Kinu Valli u Puli – bit će prikazano sedam filmova iz sedam zemalja Europske unije, a ako pribrojimo i koproducente, broj zemalja penje se na jedanaest. Žanrovski šaroliki, smješteni u različita vremenska razdoblja (od 19. stoljeća do današnjih dana) većina odabranih naslova na različite načine progovara o sličnim temama – razumijevanju i prihvaćanju drugoga, ljubavi i povjerenju.

Gledatelji će tako imati priliku pogledati talijansku humornu dramu 'Kopno', nizozemski kriminalistički triler 'Otmica Heineken', slovensku dramu 'Piran-Pirano', austrijski pustolovni film 'Moj najbolji neprijatelj', dansku dramu 'Obitelj', francuski kriminalistički film 'Partneri' i irsku kostimiranu dramu 'Albert Nobbs'.

Povod za ovakvu manifestaciju dugo je očekivani ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, a među koproducentima filmova je i jedan hrvatski, Jadran film laboratorij na čelu s Franjom Senjakom, koproducentom filma 'Piran – Pirano'. Hrvatska nema slične manifestacije posvećene isključivo europskom igranom filmu još od 2001., kada je održana posljednja Revija filmova Europske unije, pokrenuta 1997. godine.

Program je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, Francuskim institutom, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, veleposlanstvima Kraljevine Danske i Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Odjelom za kulturu Grada Rijeke te slovenskom producentskom kućom Arsmedia i zagrebačkim VTI-jem.

Ulaz na sve projekcije na Danima europskog filma je slobodan.

189054,189068 ,188272,186402
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još