VIZUALNA ANTROPOLOGIJA

Atraktivan program Etno Film Festivala

20.04.2012 u 00:19

Bionic
Reading

Na prigodnoj press konferenciji Etno Film Festivala, direktorica festivala Tamara Nikolić Djerić, stručni suradnik i selektor programa Bojan Mucko i voditelj vizualnih komunikacija i marketinga Agron Lesdedaj predstavili su četvrto izdanje festivala koji će se održati u Rovinju od 3. do 5. svibnja te najavili program, predstavili goste, žiri i popratni program

Sasvim je dovoljno da budete zadovoljni pa da samo pogledate izdvojenih pet filmova koji će biti prikazani na četvrtom izdanju Etno Film Festivala u Multimedijalnom centru u Rovinju, međutim organizatori su pripremili i izuzetno bogat popratni program. U periodu od 3. do 5. svibnja bit će prikazani sljedeći filmovi: 'Druga Europa', 'Cholita Libre', 'Divlje pamćenje', 'Živjeti kao običan čovjek' i 'Kupica'. Pet izuzetnih filmova koji će vas oboriti s nogu i od kojih su neki već osvojili publiku širom svijeta.

U popratnom programu su ove godine odlučili organizirati okrugli stol u suradnji s UNESCO-ovim uredom u Veneciji na temu 'Vizualno antropološke metode u bilježenju i interpretiranju nematerijalne kulture i relevantne kulturne politike na prostoru jugoistočne Europe'. Koliko god da je naziv okruglog stola možda dug, bez sumnje će pronaći svoje poklonike. Tu je i radionica vizualne antropologije i montaže filma koja će se održati od 27. travnja do 3. svibnja te izložba 'Retour en terr, vies suspendues d'expulses malines' Magali Him i Mathilde Guarmonperez. Uza sve nabrojano svjetski priznati vizualni antropolozi Jay Ruby i Marcus Banks predstavit će svoju knjigu 'Made to be seen'. Za zabavu se brine sve traženiji tandem Tetkine radosti.


Što se tiče filmskog programa, selektori programa Etno Film Festivala preporučuju pet filmova iz bogatog programa. Svakako je to 'Druga Europa' redateljice Rosselle Schillaci koji progovara o životu zakonitih izbjeglica u Italiji koji intimnim pogledom otkrivaju kolektivnu povijest i emblematsku priču svih današnjih europskih zemalja i njihovih imigracijskih zakona. Film je osvojio brojne nagrade od kojih treba izdvojiti one najznačajnijih etnografskih festivala kao što su: 'This Human World International Film Festivala', '12. RAI International Festival of Ethnographic Filma' i '5. Salina Doc Fest sezione ITALIA.DOC'. 'Cholita Libre: Ako se ne boriš, unaprijed si izgubio' Jane Richter i Rike Holtz lucidna je i zabavna priča o četiri Cholita hrvačice. Njihov stil borbe zvan Lucha Libre (latinoameričko hrvanje) spoj je sporta, kazališne predstave, atletike i koreografije. Film ima 14 festivalskih nagrada, a među važnijima su nagrade žirija na festivalima 'Festival international du film ethnographique du Quebec (FIFEQ)' i 'Mujeres en Foco 2010.' 'Divlje pamćenje' redatelja i producenta Zacharyja Stuarta bavi se naslijeđem Bronislawa Malinowskog, jednog od najprominentnijih antropologa 20. stoljeća. Ispričan iz perspektive njegova praunuka, film slijedi kontroverzno naslijeđe Malinowskog unutar antropologije i vlastite obitelji. 'Živjeti kao običan čovjek' prati svakodnevni život stanara u jednoj kući istočnog Londona u kojoj žive mladi ljudi iz zemalja u razvoju. 'Kupica' je film hrvatskog autora Marija Vrbančića o istočnoeuropskom društvenom klubu u kojem se okupljaju marginalizirani, zaboravljeni, alkoholičari i usamljenici koji viču od radosti usred depresije.