U KINIMA: 'HLADNA ISTINA'

Tanka granica između gluposti i zabave

16.04.2012 u 09:53

Bionic
Reading

Iako bi Bruce Willis trebao biti najveća zvijezda rutinskog akcijskog trilera 'Hladna istina', na ekranu ga baš i nismo previše gledali

No pitanje je bi li i njegova u pravilu duhovita akcijska persona bitno doprinijela uspjehu filma francuskog redatelja Mabrouka El Mechrija, čija je predvidivost i neuvjerljivost zapravo poprilično zabavna, samo što je riječ o nenamjernom humoru koji redatelju vjerojatno nije bio ni u peti dok je snimao.

Bruce Willis je hladnokrvni Martin Shaw, pater familias i zaposlenik američke ambasade koji tijekom ljetovanja na jahti u Španjolskoj sa suprugom i dvojicom sinova upadne u ozbiljne probleme. Dok je jedan od sinova na obali, ostatak obitelji nestane, a policija, čini se, nije sklona pomoći zbunjenome mladiću koji je ostao sam, bez novca i mobitela, u stranoj zemlji. Uskoro se ispostavi da Bruce nije dosadni vladin službenik, nego djelatnik CIA-e kojega progone i njegovi kolege i neprijateljska ekipa i tko zna tko još, a njegov sin Will prisiljen je zauzeti njegovo mjesto, pokušati osloboditi obitelj i obračunati se s tajanstvenim i vrlo opasnim neprijateljima...

Osim mnogobrojnih mana filma, poput slabo razrađenih karaktera glavnih likova, klišeiziranog i loše izloženog zapleta, neuvjerljivih situacija i još neuvjerljivije glume, El Mechriju se ipak mora odati priznanje jer 'Hladna istina' nije ni upola onoliko iritantna koliko bi se moglo očekivati, prije je to blesava trashy zabava kojom se nije proslavio nijedan od autora i glumaca.

Glumci su poprilično neuvjerljivi (naravno, scenarij im nije baš bio od pomoći), što u slučaju Brucea Willisa i bezizražajne zlice Sigourney Weaver zapravo i nije neki problem jer oboje evidentno nisu uložili ama baš nikakav napor, odradili su svoje role rutinski i njihovi likovi, ma koliko loše napisani bili, svejedno uspijevaju zabaviti, no mladi Henry Cavill (koji tumači Willisova sina), najpoznatiji po ulozi u 'Besmrtnicima', puno je lošije prošao. Njegov bi lik trebao dominirati filmom, no mladi je glumac blijed i neupečatljiv, a njegov glumački trud ostao je, nažalost, uzaludan.

Među najuspjelije segmenta filma spadaju prizori prekrasnih ulica i trgova Madrida u kojemu se odvija glavnina radnje, a Španjolsku je dobro predstavila i zgodna mlada glumica Veronica Echegui. U jednoj od epizodnih rola pojavljuje se i odlični francuski glumac Roschdy Zem, kojega smo nedavno gledali u neusporedivo boljem francuskom trileru 'Point Blank'.

'Hladna istina' nedvojbeno je loš film, ali zahvaljujući svojoj neambicioznosti barem nije čista gnjavaža.