STRASTI SE NE STIŠAVAJU

Incident ruskih ekstremista na projekciji Angelininog filma

02.04.2012 u 18:42

Bionic
Reading

Ni pola godine nakon premijere filma debitanskog filma Angeline Jolie 'U zemlji krvi i meda' strasti se ne stišavaju

Najnoviji incident dogodio se tijekom projekcije u moskovskom kinu Rolan, kad je nekoliko aktivista ekstremno desne političke organizacije Ruski obraz uletjelo u dvoranu s transparentom na kojem je pisalo 'Ubijate Srbe? Ne, ne želimo to slušati'.

Ovaj iskaz ultranacionalističke solidarnosti sa srpskim radikalima prošao je uz uzvikivanje parola poput 'Srbi – braća' i 'Bosna – srpska zemlja'.

Srbijanski mediji pišu da je projekcija na koju su upali ekstremisti bila vrlo slabo posjećena – film je gledalo tek 13 ljudi. Na subotnjoj premijeri u istom kinu navodno se okupilo samo 15 ljudi.
Podsjetimo, premijera u Beogradu također je bila iznimno slabo posjećena, no 'U zemlji krvi i meda' na kraju je prošao s prilično dobrom ukupnom gledanošću u Srbiji, u kojoj se pojedinci i dalje ne žele suočiti s krvničkom ulogom srpske vojske i paravojnih organizacija tijekom rata u BiH, nego se za podršku obraćaju ruskim radikalima.

Iako je Angelina Jolie u nekoliko navrata pokušavala naglasiti da njezin film nije antisrpski, već se radi o univerzalnoj priči o ljubavi i mržnji tijekom stravičnog rata, gledatelji u bivšoj Jugoslaviji snažno su se podijelili oko političke poruke koju su čitali iz njena filma. Velik dio bosansko-hercegovačke i hrvatske publike hvalio je film kao točan prikaz ratnih zvjerstava, dok su Srbi otvoreno poručili redateljici da u Beogradu nije dobrodošla. A čini se da dio Rusa dijeli njihovo stajalište.