Film POŽURITE U KINO EUROPA!

Svečano otvoren Festival hrvatskog animiranog filma

  • Autor: tportal.hr
  • 26.3.2012 12:15:24
  • 25.3.2012 12:30:02

U kinu Europa svečano je otvoreno treće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma

Na samom početku sve je posjetitelje pozdravio ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan.  Brešan je istaknuo kako je Festival nužan da bi se predstavila recentna produkcija domaćeg animiranog filma. Dodao je i da je otpor javne televizije prikazivanju domaćih animiranih filmova trenutno prejak, pa su ovakve prigode jedinstvena prilika da publici omogućimo uvid u aktualne domaće animirane filmove.

Margit Antauer
, potpredsjednica ASIFA-e Hrvatske te dugogodišnja bivša direktorica Animafesta, obrazložila je odluku ASIFA-e da ovogodišnja Nagrada za životno djelo pripadne Zlatku Boureku.

Zlatko Bourek jedan je od pionira Zagrebačke škole crtanog filma koji je originalnim likovnim ostvarenjima obilježio drugi početak hrvatske animacije 1954. godine. 'Bourek je dao nemjerljiv doprinos prvo svojim scenografijama, a potom i vlastitim filmovima kada su početkom šezdesetih godina crtači počeli stvarati vlastite autorske animirane filmove. Njegovi filmovi 'I videl sam daljine meglene i kalne' (prema Baladama Petrice Kerempuha Miroslava Krleže), 'Bećarac' i 'Mačka' temeljne su vrijednosti Zagrebačke škole crtanog filma. Posebno je značajna Bourekova scenografija za 'Profesora Baltazara' koja je bitno doprinijela umjetničkom i komercijalnom uspjehu toga serijala u svijetu', kazala je Antauer.

FHAF
Zlatko Bourek i Pavao Štalter
Nagradu je Zlatku Boureku dodijelio animator, redatelj, scenograf i ilustrator Pavao Štalter.

Festival je službeno otvorio Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Uslijedila je projekcija dijela natjecateljskog programa. Program je danas (25. ožujka) počeo projekcijama u 11 sati, dok će se u 13 sati u kinu Europa održati razgovor sa studentima Odsjeka za film i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Natjecateljski program ima četiri kategorije: autorski film, studentski film, namjenski film te film djece i mladeži, dok program panorame sadrži sve preostale prijavljene radove.

Posljednji dio filmova iz konkurencije bit će prikazan u 20 sati, nakon čega će uslijediti svečana dodjela nagrada i zatvaranje festivala.

Špica FHAF 2 from f:HAF on Vimeo.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još