PROGLAŠENI POBJEDNICI

'V letu hip hopa' najbolji film ovogodišnjeg DORF-a

18.03.2012 u 22:10

Bionic
Reading

Šesti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2012 održao se u 2 grada: od 02. do 04. ožujka 2012. u Vinkovcima, te 15.-18.03. u Rijeci, na više lokacija

Festivalski program u Vinkovcima i Rijeci pratilo je više od 4.000 posjetitelja. Prikazan je ukupno 41 film u 3 selekcije, a organizirane su i promocije knjiga, radionica dokumentarnog filma pod vodstvom Vincenta Moona, okrugli stol, koncerti i nastup DJ, izložbe fotografija i unikatnog filigranskog nakita, sajam secondhand vinila. U Vinkovcima je u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom održan program EDIT namijenjen učenicima osnovnih škola.

Žiri u sastavu – Ante Perković, Veljko Popović i predsjednik žirija Gjorgji Janevski najboljim filmom u regionalnoj selekciji proglasili su film 'V letu hip hopa' Borisa Petkoviča iz Slovenije. Prema mišljenju žirija film 'na uzbudljiv i autentičan način daje kronološki pregled slovenske hip-hop scene podjednako uvažavajući pravila hip hop žanra i filmske struke, te lokalnoj sceni osigurava identifikacijski dokument u (ne samo) regionalnom kontekstu'.

Posebno priznanje članovi žirija dali su filmu 'Fanzini s Marsa' Siniše Dugonjića iz Beograda, zbog 'fanzinaški strasnog dokumentiranja društvenog značaja underground scene u Srbiji 90-ih godina'.

Dobitnik nagrade u međunarodnoj konkurenciji je film 'Speaking in code' Amy Grill (SAD). 'U šifri priče o elektroničkoj glazbi nalazimo dubinu ljudskih odnosa aktera scene i protagonista filma, čime je vješto postignuta višeslojnost, izbjegnuta su ograničenja žanra i filmu je omogućena nova komunikacijska dimenzij', mišljenje je žirija.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu 'Secondhand sureshots' američkog tandema Mark McNeill i Bryan Younce 'zbog uvjerljivog prikaza neslućenih mogućnosti ljudske kreativnosti i ljubavi prema glazbenoj arheologiji'.

Nagrade su izradili studenti kiparstva na riječkoj Akademiji Ana Rupenović i Tonko Vukonić.

Posebno DORF priznanje za doprinos promicanju vrijednosti rock kulture dodijeljeno je riječkom sastavu VIS Uragani, začinjavcima i prvom hrvatskom rock'n'roll bandu. Priznanje je direktor Festivala DORF Toni Šarić uručio inicijatoru sastava Dariju Ottavianiju.

Festival dokumentarnog rock filma - DORF 2012 organizirala je Udruga ljubitelja filma 'Rare' iz Vinkovaca.