NAPAD NA NEPCE

Filmske poslastice za sva vremena

12.03.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Hrana je dio naše svakodnevice, a mnogi filmovi svoju inspiraciju vuku upravo iz gastronomskih užitaka. U većini filmova naiđemo na scenu u kojoj neki od likova objeduje, ali ovdje smo pokušali obraditi nekolicinu naslova u kojima je hrana pokretač radnje, metafora međuljudskih odnosa ili naprosto samo gurmanski užitak. Prisjetimo se filmova u kojima glavni junaci pripremaju razne kulinarske delicije

Tom Jones

Ne, nismo zalutali u temi, ako vam je to bila prva pomisao vezana uz naslov. Ovdje se ne radi o poznatom pjevaču za kojim su ludile naše mame, već o isto tako jednom davnom filmu u kojem mlađahni Albert Finney otkriva da jedenje piletine može biti pomalo erotična scena s elementima humora.

Ova povijesna drama osvojila je četiri Oscara, a u svoje vrijeme bila je pravi kino hit. A kako se čini, i sami glumac naučio je podosta o raznim tjelesnim užicima jer je mu se nakon filma obujam struka neprestano povećava. Pogledajte kao filmski Tom Jones zavodi ljepši spol jedenjem raznih namirnica u samo tri minute.





Babettina gozba

Vijeće glavonja na čelu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, iliti laički rečeno Oscara, čini se da posebno voli filmove o hrani. Šalu na stranu, ovaj danski film je krajem osamdesetih godina otišao kući sa zlatnim kipićem za najbolji strani film.

Ne spomenuti ovaj film govoreći o ovoj temi bio bi naprosto grijeh, jer ga mnogi filmofili smatraju 'majkom' svih ozbiljnijih filmova o hrani. Film čiju režiju potpisuje Gabriel Axel osvojio je gledatelje diljem svijeta dirljivom pričom. Riječ je o francuskoj kuharici koja se spletom okolnosti nađe u Danskoj. Dolazak nove kuhinje za neke je dobrodošla kulinarska promjena, a za druge đavolsko iskušenje, no gozbe zasigurno ne nedostaje.






9 i pol tjedana

Vjerojatno je većini čitatelja film koji na prvu loptu pada na pamet kada pročita naslov upravo ovaj. Glumački tandem Mickey Rourke i Kim Basinger generacijama tinejdžera, pogotovo onim odraslim u devedesetim godinama, urezao se u pamćenje kao ultimativni seks simbol. Kim se još uvijek dobro drži, a svi znamo u što se Mickey pretvorio.

Adrian Lyne je ime čovjeka koji potpisuje režiju, a snimio je film pun klasičnih prizora koji su zapisani u anale žanra erotskih filmova. Iako mu je kritika zamjerala videospotovsku režiju, mi itekako pamtimo legendarne scene. Jedna od njih je striptiz Kim Basinger, koji je izvela uz evergreenn You Can Leave Your Hat On, a ono po čemu je zanimljiv nama su sigurno scene seksualnih igrica uz pomoć voća, povrća, slastica i ostalih prehrambenih namirnica.





Pohane zelene rajčice

Četiri talentirane glumice pričaju više generacijsku priču o prijateljstvu između žena, usredotočene na južnjačku američki kuhinju koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Zapravo, film je duhovita drama prožeta toplinom međuljudskih odnosa koja kroz priču o hrani govori puno, puno više.

Glavna junakinja priče, Evelyn, dolazi s mužem u posjet njegovoj majci u starački dom, svjesna da je očekuje još jedan neugodni susret s hirovitom ženom. Nakon besciljnog hodanja hodnicima doma, susreće zanimljivu staricu Ninny koja joj ispriča zanimljivu životnu priču.

Kao mladu Ninny gledamo izvrsnu Mary Stuart Masterson, oskarovke Jessica Tandy i Katy Bates samo uveličavaju briljantnu glumačku izvedbu, a pojam hrane, pogotovo pohanih zelenih rajčica, proteže se kroz cijeli film.





Eat Drink Man Woman

Prije nego što je postao poznat u holivudskim krugovima, jedan od prvih filmova Anga Leeja bio je posvećen kulinarskim delicijama. Stoga nije čudno što je njegov glavni protagonist kuhar.

Jedan od najcjenjenijih tajvanskih majstora kuhinje ostao je sam s tri kćeri, više ne uživa u hrani, a sa svojom djecom izgubio je svaki kontakt. Zapravo, hrana je metafora izgubljenih ljudskih odnosa, a kako biva u takvim filmovima, priređuje se i prava gozba. Naš savjet - nikako nemojte gledati ovaj film gladni.





Charlie i tvornica čokolade

Kada je prije nekoliko godina darker Tim Burton odlučio adaptirati poznati knjigu Roalda Dahla, bilo je teško znati što će nas dočekati. No kako to biva kod kultnog redatelja, ni ovoga puta nije nas razočarao, a za savršeni spoj raskošnog i fantastičnog filmskog djela bilo je potrebno čak četrdeset godina. No za sve sladokusce i filmofile isplatilo se čekati ovaj dugi niz godina.

Zajedno s iznimno talentiranim Johnnyjem Deppom u ulozi Willieja Wonke, gospodara čokoladnog carstva, film nas vodi kroz fantastično putovanje obojano šarenim bojama i šećernim okusom koji svaki tren možemo osjetiti ispred malih i velikih ekrana.





Čokolada

Da ljubav ide kroz želudac, prikazano je kroz bajkovitu filmsku priču u kojoj Juliette Binoche uz pomoć čokoladnih recepata otapa tvrda srca i širi ljubav. Prije nego što je postao gospodar tvornice raznih slastica u Burtonovu fimu, Depp se našao u ulozi ciganskog princa kojeg je zavodila kuharica slatkim receptima kojima nije mogao odoljeti.

Napisan prema istoimenom bestseleru britanske spisateljice Joanne Harris, ovaj film ima toliko bajne prikaze čokolade u svim oblicima, tako da ga ni u kojem slučaju ne smijete početi gledati ako u blizini nemate barem kockicu iste.





Recept za život

Nakon što smo je upoznali kao prpošnu studenticu u hit seriji Felicity, Keri Russell prije nekoliko godina iznenadila nas je ulogom lokalne konobarice Jenne u filmu Recept za život.

Zaposlena u malom restoranu, nastoji pronaći izlaz iz ne baš perspektivne životne situacije. Jenna je ekspertica u pripravljanju pita, što ujedno vidi i kao priliku za izlaz iz krize. Priprema se natjecanje u kojem može zaraditi podosta novca.

Russell žari i pali filmskim platnom, a pite izgledaju vraški dobro, da bi ih odmah poželjeli okusiti.