POZNATI AUTOR

Preminuo oskarovac Robert Sherman

06.03.2012 u 20:22

Bionic
Reading

Oskarovac Robert Sherman preminuo je u ponedjeljak u Londonu, a vijest je na Facebooku objavio njegov sin Jeff

Oskarovac Robert Sherman, koji je zajedno sa svojim bratom Richardom pisao glazbu za brojne Disneyeve klasike uključujući 'Mary Poppins' i 'Knjigu o džungli', preminuo je u ponedjeljak u Londonu u dobi od 86 godina, prenosi britanski BBC.


Shermanovu smrt, koju je prvo na društvenoj stranici Facebook objavio njegov sin Jeff, kasnije je potvrdila i njegova agentica Stella Richards.

Autor nekih od najpoznatijih glazbenih brojeva iz brojnih Disneyevih uspješnica, Sherman je među ostalima napisao hit 'Supercalifragilisticexpialidocious' za Disneyev mjuzikl 'Mary Poppins' iz 1964, a autor je i popularne glazbene atrakcije 'It's a Small World (After All)', koja se nalazi u svim Disneyevim zabavnim parkovima diljem svijeta.

Sin ruskih židovskih imigranata, Robert Bernard Sherman rođen je u New Yorku 1925. Dobitnik je dvaju Oscara, jedne nagrade Grammy, i to upravo za glazbu u filmu 'Mary Poppins', a zajedno s bratom Richardom, koji potpisuje koautorstvo na većini njegovih ostvarenja, 1976. je dobio i zvijezdu na hoivudskoj Stazi slavnih. Otac im je bio glazbenik koji je pisao hitove za Tommyja Dorseyja, Billie Holiday i Louisa Armstronga, a djed dvorski glazbenik na dvoru cara Franje Josipa.

Dvaput ovjenčani najvažnijom američkom filmskom nagradom te još sedam puta nominirani, braća su i dobitnici prestižne nagrade National Medal of Arts koju im je 2008. uručio bivši američki predsjednik George Bush. Godine 1998. objavljena im je i autobiografija 'Walt's Time: From Before To Beyond' (Doba Walta: od vremena prije do vremena poslije). Vojnik odlikovan u Drugom svjetskom ratu, Robert je također bio i slikar, scenarist i romanopisac.