FILM IGORA MIRKOVIĆA

'Noćni brodovi' - preko Europe u kina

29.02.2012 u 13:08

Bionic
Reading

Igrani cjelovečernji prvijenac Igora Mirkovića 'Noćni brodovi' stiže u hrvatska kina 15. ožujka, no već ga hvali središnji online informacijski punkt europskog filma. 'I Polič i Karić su izvanredni', piše Cineuropa

Ana Karić i Radko Polič kao 70-godišnji tinejdžeri u bijegu glavne su zvijezde dugo očekivanog igranog prvijenaca Igora Mirkovića. Film 'Noćni brodovi'  kreće u kino distribuciju 15. ožujka.

Zadnja je jednaka kao prva, neočekivana, začuđujuća i nespretna. Stotinu je priča o prvoj ljubavi, ovo je priča o zadnjoj. O romansi koju nitko nije očekivao i nikada se ne bi dogodila da Helena i Jakov nisu skočili preko ograde balkona i kao sedamdesetogodišnji tinejdžeri pobjegli u noć.

I život će odjednom postati drukčiji: autom koji ne može u rikverc krenut će neutabanim stazama, bacit će mobitele u rijeku, poslati svakodnevicu kvragu i kao bjegunci krenuti u posljednju avanturu, gdje čeka brod na koji Helena nije otišla prije šezdeset godina.

Sinopsis je to filma 'Noćni brodovi', igranog prvijenca nekadašnjeg televizijskog novinara i voditelja, a već godinama filmaša i čelnog čovjeka Motovun film festivala, Igora Mirkovića. Po vlastitom priznanju, Mirković je napustio televiziju da bi snimao dokumentarce od kojih su posebno zapažena i u kinima gledana bila dva dugometražna - 'Novo, novo vrijeme' (2001), film o političkim promjenama nakon smrti predsjednika Tuđmana (nastao u redateljskoj suradnji s Rajkom Grlićem), te 'Sretno dijete' (2003), film o punk-rocku u Jugoslaviji i odrastanju u socijalizmu.

'Noćni brodovi' su ljubavna priča za koju je Mirković napisao scenarij s višestruko nagrađivanim hrvatskim dramatičarom Elvisom Bošnjakom, a čiju sjajnu glumačku podjelu predvode velike glumačke zvijezde regionalne kinematografije - Ana Karić i Radko Polič.

'Ovo je priča o tome kako dušu nije moguće umiroviti, ovo je film o spašavanju sebe, to je bitka protiv svega što se u vama suši', kaže Ana Karić, opisujući film kao hrvatsku verziju 'Mostova okruga Madison'.

Kako u svojoj recenziji filma navodi Cineuropa: 'I Polič i Karić su izvanredni, što i moraju biti jer film gotovo u potpunosti počiva na njih dvoje. Podjednako su dobri kad portretiraju svoje likove kao slabe i bolesne, kao i kad su energični i puni života. Produkcija je izvrsna, a film stiliziran i elegantan...'

U 'Noćnim brodovima' igraju još Pero Kvrgić, Renata Ulmanski, Bogdan Diklić, Jadranka Đokić, Lana Barić, Angel Palašev te u cameo ulozi Stjepan Jimmy Stanić, dok soundtrack potpisuje Tamara Obrovac, a bonus track skupina Meritas.

Film je šest tjedana na lokacijama u Zagrebu, Rijeci i okolici Đurđevca snimao direktor fotografije Silvestar Kolbas, a montirala ga je Ivana Fumić.

Glavni je producent 'Noćnih brodova' zagrebačka produkcijska kuća Studio DIM u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom te Bela filmom iz Ljubljane i Delirijumom iz Beograda. Uz Hrvatski audiovizualni centar, film su podržali jedan od najvećih europskih filmskih fondova - Eurimages, program MEDIA, Grad Rijeka, Filmski centar Srbije, Slovenski filmski sklad, Viba film i RTV Slovenija.

Noćni brodovi