U KINIMA: 'NASLJEDNICI'

Jednom od najboljih filmova godine izmaknuli Oscari

28.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Redatelj odličnih humornih drama 'About Schmidt' i 'Stranputice' svojim se najnovijim filmom 'Nasljednici' dokazao kao jedan od najzanimljivijih holivudskih redatelja čiji su apsolutni forte kompleksni likovi koji se doimaju posve stvarnima te vješto spajanje suza i smijeha, gorkoga i slatkoga

Nakon što je zaveo filmsku kritiku duhovitim i dirljivim 'Stranputicama', Payne je dodatno unaprijedio svoju prokušanu filmsku formulu i snimio izvrsne 'Nasljednike', koji bez sumnje spadaju u vrhunac prošlogodišnje holivudske filmske produkcije.

S pet nominacija za ovogodišnje Oscare, no samo jednim osvojenim (onim za najbolju scenarističku adaptaciju), film 'Nasljednici' je istovremeno izuzetno duhovita (sazdana na vrlo suptilnom humoru), kao i vrlo potresna i emotivna priča o disfunkcionalnoj obitelji. Film je to u koji većinom gledate s osmijehom na licu i toplinom u srcu iako je glavni pokretač radnje, supruga glavnog junaka Matta Kinga, od drugog kadra na umoru. Malo koji film se temom smrti bližnjega bavi s takvim osjećajem za komično. George Clooney izvrstan je u ulozi prezaposlenog odvjetnika, bogatog nasljednika i obiteljskog čovjeka Matta Kinga, kojemu izmakne tlo pod nogama nakon što njegova supruga Elizabeth poslije nesreće ostane u komi. Ne samo što je nespreman na samostalan odgoj dviju buntovnih kćerki - 10-godišnje Scittije i 17-godišnje Alexandre - od kojih ga dijeli generacijski jaz (koji je uzrok brojnih duhovitih situacija i dijaloga), činjenica je da je Matt, prema vlastitom priznanju, bio 'pomoćni roditelj' koji ne zna što s kćerkama, niti ih razumije, a još ga dotuče spoznaja da mu supruga nije bila vjerna.

Osim toga, Matt je razapet između želja šire obitelji, nasljednika havajske kraljevske loze, jer dio njih želi prodati naslijeđenu nedirnutu zemlju na Havajima i obogatiti se, a dio želi sačuvati prirodnu i ekološku oazu. Iako zvuči kao zaplet sapunice, 'Nasljednici' se doimaju kao neobično životno, toplo djelo, koja se dotiče kompleksnih pitanja kao što su obiteljski i prijateljski odnosi, ali i ekološka i rasna pitanja.

Zahvaljujući odlično napisanim likovima, priliku da pokažu svoje glumačko umijeće, uz sjajnog Clooneyja, koji se ulogom izgubljenog Matta poprilično odmaknuo od uobičajenih mačo stereotipa, dobile su dvije mlade glumice, prije svega odlična Shailene Woodley, sjajna 19-godišnja glumica koja je počela karijeru u američkim serijama, i to kao 10-godišnjakinja. Iznimno efektnu rolu ostvarila je i djevojčica Amara Miller, kojoj je to bio prvi nastup na filmu. Prikazujući drugu stranu života u tropskom raju Payne ilustrira tezu da su i raj i pakao u nama samima i našem odnosu s bližnjima. Ostalo je ionako samo scenografija.