U KINIMA: 'THE LADY'

Razočaravajući povratak Luca Bessona

27.02.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Povratak Luca Bessona ozbiljnome filmu ne ispunjava očekivanja

Nakon prilično besmislene trilogije animiranih filmova 'Arthur' i razočaravajućeg igranog 'Pustolovine Adele Blanc-Sec' Luc Besson vraća se na velike ekrane biografskom dramom 'The Lady' u kojoj pratimo povratak Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) iz inozemstva u rodnu Burmu koju želi preobratiti iz vojne diktature u modernu demokraciju. Mogućnost da Besson režira ozbiljan projekt s dobrim glumcima zvuči obećavajuće, no pitanje je može li ispuniti očekivanja nakon toliko vremena bez dobrog filma?


Nažalost, 'The Lady' je daleko od vrhunske drame i često gnjavaža zbog mnogobrojnih scenarističkih problema. Osnovni problem je neodlučnost scenarista kojoj temi posvetiti najviše vremena. Posljedica toga je nedovoljno konkretna politička priča i neuvjerljiva romantična pozadina glavnih likova. Konkretnije, gledatelj prati priču o problemima u Burmi kroz perspektivu glavnoga lika San Suu i njene prošlosti. Razlog tome je nastojanje da shvatimo njenu želju za spašavanje svoje zemlje, ali ta motivacija nikada nije dovoljno izražena i njena se borba kroz cijeli film doima kao brzopleta odluka bez konkretnih razloga. Pitanje je zašto, a odgovor leži u stalnom ispreplitanju ljubavne priče s njenim mužem. Problema ne bi bilo da je njihov odnos uvjerljiv, ali nije, jer je veoma hladan i gledatelj ni u jednom trenutku zapravo ne shvaća odnos muža i žene, odnosno glavnih likova. Možda je to biografski točno (iako je i to upitno), ali filmski gledano čini gotovo polovicu uratka posve suvišnom, jer bezbroj 'emotivnih' scena nema težinu koja bi zainteresirala gledatelja. No bez obzira na takve mane, ovo nije potpun promašaj - režija Luca Bessona pruža veoma zanimljivo vizualno iskustvo s vrhunskim kadriranjem. Upravo njegov stil u spoju sa sjajnom glumom Michelle Yeoh pruža nekoliko uistinu upečatljivih scena koje su emotivne bez obzira na scenarističke propuste. Zapravo se može reći da ovaj film ne funkcionira dobro kao cjelina, ali ima nekolicinu izuzetnih trenutaka.

Zaključno, 'The Lady' nije za neku preporuku, ali je svakako gledljiv zbog tematike koju pokriva jer situacija u Burmi nije baš popularna filmska tema. Gledatelj možda neće biti zadovoljan cjelokupnim filmom, ali će zasigurno uživati u trenucima vrhunske režije i glume, pogotovo u prvoj polovici, kada je izraženiji naglasak na akcijama vojnog režima.