17. I 18. VELJAČE

Ciklus filmova Ive Škrabala u zagrebačkom kinu Tuškanac

10.02.2012 u 19:03

Bionic
Reading

Idućega vikenda, 17. i 18. veljače, u zagrebačkom kinu Tuškanac bit će prikazani filmovi Ive Škrabala, u sklopu filmskog tjedna

U povodu stote obljetnice rođenja velikog francuskog filmaša Geogesa Franjua na tuškanačkom platnu bit će prikazana njegova drama Thérèse Desqueyroux sa sjajnom Emmanuelle Riva u naslovnoj ulozi. Kratkometražni Franjuov opus predstavit će tri provokativna filma iz pedesetih godina prošloga stoljeća.

U spomen nedavno preminuloga Kena Russella bit će prikazani filmovi: Demoni, Divlji Mesija i rock opera Tommy

Tjedan završava vikendom Hrvatske kinoteke koji je programom posvećen sjećanju na svestranog filmaša i filmologa Iva Škrabala.

U spomen Ivi Škrabaluredatelju, scenaristu, filmskom publicistu i povjesničaru filma te političaru, 17. i 18. veljače, bit će između ostalog prikazani filmovi: Velika porodica, Pes za petsto, Dan kada se sklapaju brakovi, Vodič kroz Trst,Kamo vodi autoput, Slamarke divojke, Put nije samo vaš, Opsada i dr.

U široj je javnosti Škrabalo najpoznatiji kao autor legendarnih prijevoda naslova pornofilmova ('Hopa cupa u krevetu', 'Njoj se mili u svili' i dr.) iz vremena dok je radio kao savjetnik za repertoar u Croatia filmu. Manje se zna da je Škrabalo dao naslove i mnogim hrvatskim filmovima ('Tko pjeva zlo ne misli', 'Ljubavna pisma s predumišljajem' i dr.) te sudjelovao u kreiranju mnogih hrvatskih filmskih klasika kao dramaturg (pedesetih i šezdesetih bio je zaposlenik Croatia filma i Jadran filma, a kasnije samostalni dramaturg, često u filmovima Zvonimira Berkovića) te pomoćnik redatelja ('Imam 2 mame i 2 tate'). 

Škrabalovim opusom dominira šaljiv kozerski, često i oštrije satiričan pristup, kojim je autor lagano, a ponekad i oštrije podbadao društveno-politički sustav. Tako se u Vodiču kroz Trst sprdao s legendarnom opsesijom socijalističkog čovjeka za prekograničnim šopingom u svijetu kapitalizma, a u filmu Kamo ide autoput? kroz prikaz lošeg stanja Autoputa bratstva i jedinstva razvio je intrigantnu metaforu propasti jugoslavenske zajednice.

Detaljnije na www.filmski-programi.hr