U KINIMA: 'PUTOVANJE U SREDIŠTE ZEMLJE 2: TAJANSTVENI OTOK'

Solidna zabava za dječju publiku

15.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Zanemarivo ostvarenje ne pruža ništa novo ili zanimljivo, ali mlađi će cijeniti spekatkl

'Putovanje u središte zemlje 2: Tajanstveni otok' nastavak je sasvim zanemarivog prvijenca s novom filmskom i glumačkom postavom. Budući da je prvi solidno zaradio bez obzira na neuspjeh kod kritičara, nastavak je bio neupitan, ali je zanimljivo vidjeti toliko novih lica uključenih u projekt. Dok je u prvom jedino veće ime bio Brendan Fraser ovoga nas puta u avanturu vode Dwayne Johnson, Michael Caine, Vanessa Hudgens i Luis Guzman u režiji Brada Peytona (čija filmska redateljska karijera baš i nije za pohvalu s jedinim prijašnjim uratkom 'O mačkama i psima').

Usprkos najtmurnijim očekivanjima i prilično lošim stranim kritikama film zapravo i nije potpuna katastrofa. Ciljana, dječja publika bez mnogo filmskoga iskustva pronaći će mnogo zabave zapakirane u raskošnu vizualnu atrakciju sa simpatičnim, karizmatičnim glumcima kao šećerom na kraju. Nažalost, ostalima bi ovo mogla biti velika gnjavaža zbog prilične besmislenosti cijeloga filma, prvenstveno scenarija gdje se razne ideje ubacuju 'glavom bez obzira'. Zapravo 'avantura' na tajanstvenom otoku predstavlja naizmjence ubačena stvorenja koja love naše junake i tako iz scene u scenu, a slabo razrađena i stereotipna obiteljska priča odvija se u pozadini sve te akcije. Peytonova režija, međutim, sasvim je solidna jer su sekvence pregledne bez obzira na kompleksnost. Pozitivna je i glumačka postava koja uspijeva relativno uvjerljivo prezentirati slabe dijaloge prepune klišeja i predvidljivosti. Dwayne Johnson se iznenađujuće profilira kao sasvim solidan glumac pogotovo za obiteljske filmove, jer uspijeva biti simpatičan i uvjerljiv samo je šteta što se ne može dokazati u nekim boljim projektima, a Michael Caine ne može pogriješiti i odrađuje svoj posao uistinu profesionalno bez obzira na zanemarivost filma. Zapravo je pomalo tužno gledati vrlo dobre glumce u ovom projektu koji se sigurno neće dugo pamtiti.

'Putovanje u središte zemlje 2: Tajanstveni otok' film je za dječju publiku, ali nažalost ne i za cijelu obitelj kao što su to razni klasici avanturističkog žanra. Akcija i vizualna raskoš pružiti će mlađima sat i pol vremena razbibrige koju će vrlo vjerojatno brzo zaboraviti zbog neupečatljivosti i nedostatka ikakve dubine, a stariji će nekako 'preživjeti' iskustvo, jer ipak nije u pitanju najgori film godine, već samo izrazito nepotreban.