NA VELIKIM EKRANIMA

Filmska prijateljstva za pamćenje

06.02.2012 u 11:59

Bionic
Reading

U današnjem društvu prijateljstvo se obično uzima zdravo za gotovo i ponekad se zaboravlja vrijednost te riječi. U filmskom svijetu pak česta je tema koja mami osmijehe i suze veličajući njegovu pravu vrijednost. Prisjetit ćemo se filmova koji su prikazali pravo prijateljstvo, onakvo kakvo bi trebalo biti, u ljubavi, komediji i akciji podjednako

Wyatt i Billy

Kako je izgledalo pravo posthipijevsko prijateljstvo, živeći iz dana u dan, od mjesta do mjesta, pokazali su nam Wyatt i Billy u jednom od najznačajnijih filmova ceste svih vremena, Goli u sedlu. Osim što su odglumili vjerodostojno prave prijatelje, Petera Fondu i Dennisa Hoppera i u stvarnom životu je vezalo veliko prijateljstvo te su ga zajedničkim snagama odlučili pretočiti u ovaj film. Osim što su odglumili glavne likove, bili su i producenti i scenaristi filma, a Hopper čak i redatelj.

Film je ušao u sve filmske anale i kronike, a krajem šezdesetih godina ovaj tandem je pokazao kako se od jednog niskobudžetnog filma može dobiti blockbuster.

Cijela priča oko filma o prijateljstvu kroz dim 'trave' postaje još interesantnija nakon što je Peter Fonda prije par godina izjavio da su tijekom snimanja pušili pravu marihuanu.





Butch i Sundance

Kada spomenemo ova dva imena, čini nam se kao da pričamo o jednoj osobi. No, kao što svi znamo radi se o najpoznatijem pljačkaškom tandemu koji je upoznao filmski svijet, a priča je nastala prema dvojici kriminalaca koji su harali Divljim zapadom krajem 19. stoljeća.

U filmskoj inačici Butcha Cassidyja utjelovio je Paul Newman, a njegova kompanjona Sundancea KidaRobert Redford. Ovom glumačkom paru ovo nije prvi zajednički film. Snage su odmjerili u kultnom Žalcu čiju režiju potpisuje George Roya Hill. Priča o Butchu i Sundanceu netipična je, elegantno režirana i zapravo nostalgična te se od žanrovski srodnih uradaka izdvaja moglo bi se reći, prisnim prijateljstvom protagonista.

Koliko je prijateljstvo jaka stvar, pokazao nam je i ovaj film. Prisjetimo se zadnje scene, koja je još uvijek toliko jaka da bi rasplakala i odraslog čovjeka.





Tango i Cash

Sylvester Stallone i Kurt Russell
golišavi, ispod tuša? Ne, nismo se izgubili u temi. Riječ je, naravno, o Tangu i Cashu, dvojici policajca koji su se prisiljeni zbližiti da bi zajedničkim snagama stali na kraj kriminalu.

Tango je policajac koji se odijeva u skupa odijela, uvijek ima elegantnu kravatu i drži do svoga izgleda. Cash je, naprotiv, policajac koji ne mari za izgled. Suparnici su na poslu, a splet okolnosti dovodi ih do partnerstva, a kasnije i do prijateljstva.

Ovaj atraktivan 'buddy buddy' film režirali su montažer i redatelj Albert Magnoli i ruski redatelj Andrej Končalovski, a mi smo dobili jedan od najpoznatijih policijsko-prijateljskih tandema na filmskom platnu.





Thelma i Louise

Čudna je činjenica, ali istinita, da su najbolji portreti žena na filmu u modernom Hollywoodu izašli od muških redatelja, kao što je James Cameron, a u ovom slučaju Ridley Scott.

Redatelj nam donosi priču o dvjema ženama koje trpe pod pritiskom Reaganove Amerike kasnih osamdesetih. Glavne junakinje odluče ne pokoriti se sustavu i njegovim pravilima, već poći na praznički vikend u planine. Njihovo putovanje ubrzo preraste u bijeg pred policijom zbog ubojstva silovatelja. Na svom putu susreću svakojake tipove, a od svoje slobode ne odustaju.

Izvrsna Geena Davis i Susan Sarandon u ulozi očajnih kućanica, zasigurno su postale ikone i uzor mnogim ženama diljem svijeta koje su odlučile promijeniti svoju sudbinu. Jedan od najemotivnijih trenutaka u povijesti filma zasigurno je zadnja scena ovoga filma. Konačna odluka je pala, a Thelma i Louise kreću u bolje sutra s osmijehom na licu. Pogledajte kako su to učinile:





Wayne i Garth

U filmskoj industriji postoji mnogo uvodnih scena koje su ušle u legendu kinematografske povijesti, ali ni jedna od njih nije toliko zabavna, naprosto toliko genijalna kao nekoliko uvodnih minuta filma Wayneov svijet u kojem upoznajemo dvojicu najboljih prijatelja Waynea i Gartha koji započinju noćni izlazak uz Bohemian Rhapsody u specifičnom automobilčiću.

Dva najbolja prijatelja kojima ništa ne ide u životu dobiju priliku voditi vlastiti TV show, ali iza početničkog oduševljenja čeka ih trnovit put prema slavi uz razno razne spletke. Eto ukratko opisa radnje, ako među našim čitateljstvom ima onih koji nisu pogledali ovu urnebesnu komediju.

Glumačka postava s Mikeom Myersom, kao glavnim protagonistom, ispričala nam jednu lijepu priču o prijateljstvu s dozom tipičnog humora poznatog komičara. Prisjetimo se već navedene uvodne scene.





Harry i Lloyd

Da ne bude sve tako ozbiljno, u ovu listu uvrstili smo najgluplje prijatelje svih vremena, Harryja i Lloyda iz filma Glup i gluplji. Njih ili volite ili mrzite, ali su, osim po tupavosti, u povijest ušli i kao primjer kako bi trebalo izgledati pravo prijateljstvo.

Sjećate li se scene u kojoj se kompići posvađaju i svatko krene svojim putem? Lloyd nabavlja motorčić i dolazi po Harryja te zajedno kreću u avanturu udaljenu 70 milja. E, to se zove prijateljstvo.

U ovom filmu koji nose Jim Carrey i Jeff Daniels u glavnim ulogama može se naći svašta. Od smiješnih glavnih junaka i neprilika u koje se uvaljuju, djeva u nevolji, negativaca koji su toliko šlampavi da više nisu negativci. Sve u svemu, lijepa je to priča o divnom prijateljstvu ispričana iz malo drukčijeg kuta gledanja.





Jay i Silent Bob

Zajednički led razbili su u Trgovcima, bili prisutni u Natjeravajući Amy, borili se protiv zlih sila u Dogmi i bili glavni protagonisti u Jay i Silent Bob uzvraćaju udarac. On je dugokosi Jay koji puno psuje, a njegov najbolji prijatelj je šutljivi, bradati Bob. Njihov odnos temelji se na odbacivanju tradicionalnih društvenih vrijednosti, a komunikaciju uspostavljaju na samo sebi specifičan način.

Kao što smo već rekli, ovi najbolji frendovi u nizu filmova Kevina Smitha bili su tek komični dodatak samoj komediji, ali su u međuvremenu postali i zaštitni znak svakog filma iza kojeg stoji Smith. Vjerojatno većina zna da je sam redatelj zapravo Silent Bob, no ne možemo da ne spomenemo tu informaciju.

Jay i Silent Bob uzvraćaju udarac prvi je u nizu filmova u kojem su ova dva urbana antiheroja glavni junaci priče, a Kevin je donedavno tvrdio da u planu ima snimiti još barem pet nastavaka. Sve u svemu, nadamo se novim avanturama tog čudnovatog dvojca.





Seth i Evan

Približava se kraj noćne more zvana srednja škola, ali Evan i Seth odlučuju ne ići na faks kao junferi i zadnji luzeri. U toj namjeri pomaže im prijatelj i najveći šmokljan u cijeloj školi, Fogell, koji nabavlja lažnu osobnu na ime McLovin da bi pomoću nje mogli kupiti alkohol kako bi napili djevojke. Avantura prijatelja počinje pri prvom pokušaju nabavke alkohola, a odvest će ih u svu silu neočekivanih i smiješnih situacija, uključujući i provod s dvama otkačenim policajcima.

Zbog psovki, seksa, nasilja, lakih droga i alkohola koje konzumiraju redom tinejdžeri, film Superbad u Americi je zabranjen mlađima od 18 godina, a riječ 'fuck' u filmu se pojavljuje ravno 186 puta.

Antiheroji američkog tinejdžerskog svijeta postali su jedni od omiljenih filmskih prijatelja današnjice.





Annie i Lillian

Anniein život je u kaosu, a kad joj se najbolja prijateljica Lillian zaruči, njezina je jedina želja da joj bude kuma na vjenčanju. Iako je nesretna i nema novca, odlučuje se za sve tradicionalne skupe poklone i običaje, da pokaže prijateljici i njezinim djeverušama koliko je spremna sve dati za najbolju prijateljicu. Radi se o filmu Djeveruše

Premda bi se na prvi pogled iz naslova moglo očekivati tipičnu obiteljsku komediju, ovaj je film nešto sasvim drugo. Ovo je priča o prijateljstvu, ispričana kroz tipičan događaj, vjenčanje najbolje prijateljice, a Annie i Lillian postaju sinonim današnjeg filmskog prijateljstva.

Postoje stotine i stotine naslova koji se bave ovom temom pa vas pozivamo da u komentarima napišete koji su vam omiljeni.