HNK ZAGREB

'Lea i Darija' 29. siječnja premijerno u Zagrebu

27.01.2012 u 17:37

Bionic
Reading

Film 'Lea i Darija' Branka Ivande, koji prati sudbinu dviju trinaestogodišnjih djevojčica tijekom Drugoga svjetskog rata čije se djetinjstvo prekida s početkom progona Židova u Zagrebu, premijerno će se prikazati 29. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), gdje su one uoči rata bile velike glumačke i plesne zvijezde dječje scene, najavili su danas autori filma

Riječ je o biografskom filmu utemeljenom na istinitoj priči o Lei Deutsch i Dariji Gasteiger, prijateljicama koje su nastupale u 'Dječjem carstvu' i oduševljavale zagrebačku publiku pjesmom, glumom i plesom. Lea, iznimno popularna i talentirana glumica i plesačica koju su uspoređivali sa Shirley Temple bila je Židovka, a Darija njemačkog podrijetla. Zbog svog podrijetla Lea više nije smjela nastupati u HNK, a ubrzo s majkom i bratom 1943. završava u posljednjem vlaku iz Zagreba za Auschwitz, u kojemu umire. Darija je s obitelji pred partizanima kasnije pobjegla u Austriju.

'Ispunila mi se želja da Leu vratim na daske Hrvatskog narodnog kazališta', rekao je Branko Ivanda na današnjoj konferenciji za novinare nakon novinske projekcije filma, najavivši da će, nakon premijere u zagrebačkom HNK, film u kino distribuciju krenuti 2. veljače

Ivanda se upravo vratio iz New Yorka gdje je film prikazan u Lincolnovu centru. 'Film je prošao odlično, prikazao se u dvije pune dvorane, a nakon projekcije javila su nam se tri distributera zainteresirana za njegovu distribuciju', rekao je Ivanda.

Po njegovim riječima, više od osamdeset posto scenarija o djevojčici o kojoj se donedavno vrlo malo znalo utemeljeno je na istinitim događajima, a informacije za film dobivali su iz razgovora s ljudima koji su tada poznavali Leu te iz raznih arhiva i novinskih isječaka.

Rekao je da ga je priča o Lei zaintrigirala nakon što je u Židovskoj općini vidio njezinu sliku, a potvrdu da je ona bila velika zvijezda svog doba dao mu je i Relja Bašić koji se sjeća kako ju je s ostalim obožavateljima čekao ispod njezina prozora u Gundulićevoj. O tim događajima Ivanda je razgovarao i s Darijom koju je sasvim slučajno pronašao u Austriji i koja se, napomenuo je, u njihovu razgovoru prisjetila svih, samo se nikada nije sjetila tko je bila Lea.

Producentica Lidija Ivanda rekla je kako su, uz šest milijuna kuna iz državnih i koprodukcijskih izvora, filmu s još toliko doprinijeli oni koji su prepoznali njihovu želju da se ispravi nepravda nanesena Lei, a mnogi su se odricali honorara i radili volonterski. Najavila je da je pokrenuta inicijativa da se na ploču u foyeru HNK, s popisom umjetnika stradalih u Drugom svjetskom ratu, doda i ime Lee Deutsch.

'Lea i Darija' - foršpan

Mlade glumice naslovnih uloga, Klara Naka i Tamy Zajec, inače svjetske prvakinje u stepu, rekle su da svoje prvo filmsko snimanje pamte kao lijepo iskustvo, ali i prigodu da nauče ponešto o tim događajima o kojima, rekle su, njihovi vršnjaci ne znaju puno, niti se o tome uči u školi.

U filmu glume još Zrinka Cvitešić, Linda Begonja, Sebastian Cavazza, Dražen Čuček, Vedran Živolić, Višnja Babić, Ana Vilenica i Duško Valentić

Film je nastao u produkciji HRT-a, Ars septime, HNK Zagreb i Pakt Medie iz Slovenije, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a i Grada Zagreba. Hrvatsku premijeru imao je na prošlogodišnjem festivalu u Puli, gdje je osvojio tri Zlatne Arene (za scenografiju, kostimografiju i masku), a u studenom je na festivalu Jewish Eye u Izraelu osvojio posebno priznanje žirija.