KUŽIŠ, STARI MOJ

Hommage Ivici Vidoviću u Metropolisu

26.01.2012 u 14:49

Bionic
Reading

'Kužiš, stari moj', film s Ivicom Vidovićem u glavnoj ulozi Gliste, redatelja Vanče Kljakovića, bit će prikazan u četvrtak, 2. veljače u 18 sati u Art kinu Metropolis

Art-kino Metropolis MSU u Zagrebu i Odjel za kazalište i film Matice hrvatske u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Jadran filmom organiziraju filmski hommage velikom hrvatskom kazališnom, televizijskom i filmskom glumcu Ivici Vidoviću (10. svibnja 1939. - 18. travnja 2011) projekcijom filma 'Kužiš, stari moj' redatelja Vanče Kljakovića koja će se održati u četvrtak, 2. veljače u 18 sati u okviru Zimzelenog filmskog kluba, a na kojoj će ovaj film ukratko predstaviti i neki članovi filmske ekipe.

Film će biti prikazan i u petak, 27. siječnja u 22.30 u okviru Noći muzeja. Osim Ivice Vidovića u glavnoj ulozi Gliste, u filmu nastupaju Eva Ras (Marina), Relja Bašić (Grof), Stevan Nikolić (Kurbla), Milutin Butković (Tatek), Danilo Bata Stojković (Pekar), Jadranka Matković (Zdenka), Božidar Boban, Zdenka Heršak, Marija Kohn i drugi.

Scenarij ovog filma nastalog 1973. godine napisali su Vanča Kljaković i Zvonimir Majdak, prema vlastitom istoimenom popularnom romanu.
Glavni lik Glista, mladić s gradske periferije, pripada onoj vrsti gradskih frajera koji su preprodavali karte pred kinima, a sad to ne može jer mladi radije idu u disko-klubove. Pa dok se njegovo nekadašnje društvo cijepa - Grof živi nestvarni boemsko-klošarski život, a Kurbla se prilagođuje novom vremenu, Glista ne zna za što bi se odlučio. Ne bi želio poput svog Tateka skupljati staro željezo, ali nekog izbora baš i nema.
Ivica Vidović je za glavnu mušku ulogu u ovom filmu nagrađen Srebrnom arenom na Filmskom festivalu u Puli 1973. godine.

Ulaz na projekciju u Noći muzeja u petak, 27. siječnja u 22.30 je besplatan, a za projekciju u četvrtak, 2. veljače u 18 sati u okviru Zimzelenog filmskog kluba ulaznice su u prodaji po cijeni do 10 kuna.