'ŽELJEZNA LADY'

Svih 17 nominacija za Oscar Meryl Streep

26.01.2012 u 09:00

Bionic
Reading

U filmu je debitirala 1977. godine, a već sljedeće godine ulogom u 'Lovcu na jelene' kreće njezin fantastičan niz sjajnih uloga i rekordan broj nominacija. 17 je puta bila nominirana za Oscara, a zlatni je akademijin kip u rukama imala dva puta. Ove godine smiješi joj se treći Oscar za ulogu britanske premijerke Margaret Thatcher

Već drugom svojom ulogom na velikom ekranu, u filmu 'Lovac na jelene' Michaela Cimina, Meryl Streep 1978. godine osvaja prvu nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge. Uspjela je zasjati uz najveće filmske

zvijezde Roberta de Nira, Christophera Walkena i Johna Cazalea (s kojim se zaručila i uz čiju je bolesničku postelju bila sve do njegove smrti od karcinoma kostiju) glumeći djevojku radnika u željezari uvučenog u pakao Vijetnamskog rata.

Već sljedeće godine osvaja Oscara kao najbolja sporedna glumica za ulogu žene koja se bori za skrbništvo nad djetetom u filmu 'Kramer protiv Kramera'.

Oscara osvajaju i Dustin Hoffman, redatelj Robert Benton, a 'Kramer protiv Kramera' proglašen je najboljim filmom. Ulogama u 'Ženskoj francuskog poručnika' iz 1981. zablistat će kao fatalna mlada djevojka iz 19. stoljeća Sarah koju je uništio njezin krivi izbor muškarca i kao glumica Anne koja tumači Sarah u filmskoj adaptaciji te priče.

Sljedeće će godine 'Sofijin izbor' Alana Pakule zaraditi pet nominacija za Oscara, a sjajna Meryl Streep osvaja svog prvog i jedinog Oscara u kategoriji najbolje glumice. Iako je romanopisac William Styron, po čijem je djelu napisan scenarij, želio u ulozi Sophie vidjeti Ursulu Andress, a neko je vrijeme razmatrana i Liv Ullmann, Streep je doslovce molila Pakulu da joj da tu ulogu.
Svoj slavni pohod na Oscare nastavlja 1983, kad je treći put nominirana za najbolju glumicu u filmu 'Silkwood', drami Mikea Nicholsa o korporativnoj pohlepi i hrabrosti pojedinca.

'Moja Afrika' Sydneyja Pollacka, nastala po autobiografiji danske barunice Karen Blixen, okitit će se sa čak sedam Oscara, a suptilna interpretacija glavne junakinje Meryl Streep vodi do šeste nominacije za nagradu Akademije.
Godine 1987. glumi uz Jacka Nicholsona u filmu 'Čelični krov', nastalom po Pulitzerom nagrađenom romanu Williama Kenedyja o ljubavnoj vezi alkoholičara i smrtno bolesne žene smještenom u doba Velike depresije. Za ulogu Helen Archer nominirana je u kategoriji najbolje glumice.
Godinu dana kasnije, za ulogu Lindy Chamberlain, australske majke optužene za ubojstvo svoje kćeri u filmu Freda Schpeisija 'Plač u tami' osvaja Zlatnu palmu u Cannesu, ali ponovno gubi Oscara za najbolju glumicu koji te godine odlazi u ruke Jodie Foster.
Ponovno radi s Mikeom Nicolsom i za ulogu glumice i ovisnice Suzanne Vale u filmu 'Razglednice s ruba' nominirana je osmi put, a devetu nominaciju za najbolju glumicu osvaja 1995. ulogom usamljene Talijanke domaćice u Iowi u sjajnoj ljubavnoj priči Clinta Eastwooda 'Mostovi okruga Madison', nastaloj po bestseleru Roberta Jamesa Wallera.

Igrajući majku koja umire od karcinoma u filmu Carla Franklina'Jedina prava stvar' nominirana je 1998. je još jednom za Oscara.
Još jedna godina, još jedna nominacija! Roberte Guaspari koju tumači u filmu Wesa Cravena 'Glazba mog srca' svijet se ruši kada ju s dvoje male djece ostavlja muž, ali u Meryl Streep za tu ulogu 1999. osvaja još jednu nominaciju.

Kad je riječ o Oscarima, 2003. godina je bila pomalo komplicirana za Meryl Streep. Iako je uz Julianne Moore i Nicole Kidman briljirala u drami Stephena Daldryja 'Sati', nominaciju su osvojile druge dvije glumice. Ipak, bila je nominirana u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge u satiri Spikea Jonzea 'Adaptacija'. Oscara ipak osvaja Catherine Zeta Jones za svoju ulogu u mjuziklu 'Chicago', a Streep se morala zadovoljiti Zlatnim globusom za sporednu ulogu.

Spustila je intonaciju svog glasa da bi postala ledena kraljica modnog svijeta i zahtjevna urednica ženskog magazina u filmu 'Vrag nosi Pradu' i 2006. osvojila Zlatni globus. Njezina interpretacija fraze 'that’s all' postala je jednom od najpopularnijih fraza povijesti filma.
Streep 2008. igra sestru Aloysius Beauvier, strogu nadstojnicu katoličke škole u Bronxu koja optužuje novog i entuzijastičnog svećenika (glumi ga Philip Seymour Hoffman) za zlostavljanje učenika. Oboje su bili nominirani za Oscara.
Još jednu nominaciju osvaja 2009. ulogom Julie Child, žene koja će zauvijek promijeniti način na koji Amerikanci kuhaju u komediji Nore Ephron 'Julie i Julia'.

I napokon stiže kao Željezena lady! Ulogom britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu 'Željezna lady' Phylida Lloyda (s kojim je već surađivala u mjuziklu 'Mamma Mia') Meryl Steep mogla bi nakon svih tih godina osvojiti trećeg Oscara u svojoj karijeri.
U veljači će ove godine u Berlinu primiti počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo.