OSCAR 2012.

Tko će se boriti za najprestižniju filmsku nagradu

20.01.2012 u 20:41

Bionic
Reading

U borbi za titulu filma godine s filmovi 'Umjetnik', 'Potomci', 'Hugo', 'Put rata' i 'Tajni život kućnih pomoćnica'

Nijedna nagrada filmašima ne donosi toliko pažnje kao Oscar, koji će američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti u veljači dodijeliti 84. put. Službene nominacije za Oscare bit će objavljene tek u utorak, 24. siječnja, no brojni svjetski filmofili, nestrpljivi u iščekivanju finalista, već tjednima objavljuju svoja predviđanja nominiranih.

Tri najizglednija
Na temelju kvalitete, dosadašnjih nagrada i već poznatih afiniteta članova Akademije, može se pretpostaviti da će u najužoj utrci za najbolji film (i najviše nominacija) biti 'Umjetnik' Michela Hazanaviciusa, koji je već trijumfirao na dodjeli Zlatnih globusa, zatim sentimentalni 'Potomci' Alexandera Paynea i dječji fantastični 'Hugo' Martina Scorsesea, koji mu je već donio Zlatni globus za najboljeg redatelja.

Za petama im dišu i 'Tajni život kućnih pomoćnica', koji će sigurno dobiti bar dvije nominacije, pogotovu u kategorijama najbolje glavne i sporedne ženske uloge, te 'Ponoć u Parizu' Woodyja Allena i 'Put rata' Stephena Spielberga, koji u prognozama ne kotira previše dobro, ali očekujemo da će proći bolje nego na Zlatnim globusima, gdje je potpuno podbacio.

Kao kandidati spominju se i Fincherovi 'Muškarci koji mrze žene', koji će sigurno donijeti nominaciju mladoj glumici Mari Rooney, te bejzbolska drama 'Moneyball' Bennetta Millera, koja bi Bradu Pittu mogla donijeti nominaciju za najboljeg glumca.

Dobar rezultat očekuje se i od 'Drva života' Terrencea Malicka, a iako nisu oduševile kritiku, par nominacija mogle bi dobiti i 'Martovske ide' s Georgeom Clooneyjem i Ryanom Goslingom, te 'J. Edgar' Clinta Eastwooda i 'Željezna lady' Phyllide Lloyd, koja će sigurno donijeti nominaciju glavnoj glumici Meryl Streep.

Adut diskriminacije
Kako Akademija zadnjih godina pati od političke korektnosti i inkluzije manjina, 'Tajni život kućnih pomoćnica' sigurno će dobiti nekoliko nominacija i na kartu antirasističke poruke, dok bi lik samosvjesne Lisbeth Salander, koju je teže strpati u neku od stereotipnih ladica, mogao odmoći Fincherovim 'Muškarcima koji mrze žene'. A na sentiment starijih članova Akademije, koji se još sjećaju zlatnog doba Hollywooda, vjerojatno računaju producenti 'Umjetnika' koji evocira doba crno-bijelog filma, a tu je i 'Put rata', koji igra na atmosferu velikih holivudskih klasika.

Najtješnje će biti u nominacijama za titulu redatelja godine, gdje se tiskaju neki od najvećih redatelja današnjice. Ako kažemo da su u igri Martin Scorsese, Alexander Payne, Steven Spielberg, Terrence Malick, Woody Allen, Clint Eastwood i Michel Hazanavicius, jasno je da će borba za pozlaćeni kipić biti žestoka.