AZIJSKA RETROMANIJA

Vraćaju se leteće giljotine, 'Božji oklop' i kung fu fajteri

10.01.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Pošast rimejkova, rebootova i 3D citiranja prošlosti nije zahvatila samo Hollywood – prošle se godine prelila i u Aziju, a prije svega u Kinu, čija će nam kinematografija ove godine dostaviti puno novih, a opet starih iznenađenja

Povijesni spektakli oduvijek su bili potporni stupovi dobrog dijela azijske kinematografije, a sve do velike eksplozije azijofilije s početka novog milenija činili su i njezin najveći izvoz. Stoga ne treba čuditi što je upravo Kina, ne samo novi ekonomski, već i filmski gigant, neke od najuspješnijih naslova 2011. uzdigla upravo na posvetama prošlosti – spektakularni 'Shaolin' bio je veliki, melodramatski hommage wushu tradiciji, izložba kung fua na žicama i budističke filozofije s Andyjem Lauom i Jackie Chanom u glavnoj i sporednoj ulozi. 'Wu xia' je, kao što mu sam naslov kaže, u novom, modernom ruhu odao počast naslijeđu wu xie, 'viteškim' kineskim filmovima s pravednim borcima u nepravednom svijetu, sjajno miješajući Donnie Yena i tradiciju borilačkih spektakala s komornim detektivskim triler-noireom, ali i otvorenom posvetom wuxia-klasiku 'The One-Armed Swordsman' iz 1967.

Rezultat?

'Shaolin' je postao najpopularnijim naslovom regije, završivši na prvom mjestu najgledanijih uradaka u Kini, Hong Kongu, Tajlandu i Singapuru, dok je u Maleziji srušio sve rekorde zarade tamošnjih kinoblagajni. 'Wu xia' je u prvom tjednu prikazivanja prikupio više od 100 milijuna juana i završio ravno na prvom mjestu kineskog box officea. Nakon takvih računica, nitko nije lud stati.

Celuloidna retromanija 2011., ispunjena posvetama, remakeovima, rebootovima, re-imagineima, novim franšizama izgrađenima na starim hitovima i 3D 'remiksiranjima' klasika, veliki kulturni val guranja budućnosti na osloncu nostalgičnog stajanja u mjestu i ponovnom probavljanju prošlosti, stigla je i do Azije, a spomenuta dva primjera samo su mali 'tejster, najava' onoga što nas iz filmske industrije Dalekog istoka planira dočekati tijekom 2012. i 2013.

S jedne strane, dobit ćemo novu dozu povijesnih spektakala, visokobudžetnih posveta borilačkoj filmskoj riznici iza koje će stati posve neočekivana imena europskog festivalskog arthousea Wong Kar Wai, primjerice, tako završava 'The Grandmasters', sagu o Bruce Leejevu učitelju Yip Manu (ovo je već četvrti film o njemu snimljen u zadnje četiri godine!), a ako je suditi po teaseru, bit će to Wongov 'najmainstream' film do sada. Hou Hsiao-hsien, zvijezda tajvanskog novog vala, već se neko vrijeme navodi kao redatelj borilačkog filma 'The Assassin', a čak bi i jedan Jia Zhangke ove godine trebao snimiti nešto posve netipično za svoju filmografiju, visokobudžetni povijesni film 'In the Qing Dynasty' u produkciji Johnnie Toa. Za to vrijeme, Jet Li, vrativši se kući iz Hollywooda, glumit će u klasično holivudskoj, ali sada kineskoj megalomanskoj trilogiji, očitoj eksploataciji trenda koji začeli filmovi o Yip Manu, biografskoj fajterskoj drami 'Tai chi o', priči o životu Yanga Luchana, tai chi majstora iz 19. stoljeća.

S druge, čekaju nas izravne prerade i suvremene verzije filmova koje smo gledali u posljednjih pedesetak godina igrane produkcije mandarinskog i kantoneškog govornog područja. Glavni protagonist je, dakle, opet Kina i njezina nova filmska mašinerija koja prijeti posve progutati ostatak azijske konkurencije.

'Flying Swords Of The Dragon Gate 3D'

Još se 2009. počelo pričati o tome da Jackie Chan snima treći nastavak 'Božjeg oklopa', a krajem 2011. pojavio se i prvi foršpan za 'Chinese Zodiac', službeni treći dio priče o kineskom Indiani Jonesu. Prvi 'Božji oklop', prisjetimo se, snimljen je 1985. godine, velikim dijelom u Zagrebu i okolici, a Chan je na setu zadobio najtežu ozlijedu svoje karijere, tešku frakturu lubanje. Danas 58-godišnjak, Chan je malo više pripazio na zdravlje pa završio treći nastavak popularne akcijske avanture bez ozbiljnijih posljedica po zdravlje. Rezultat će biti premijerno prikazan 12. prosinca u Kini, nakon čega slijedi i izvoz u ostatak svijeta.

Andrew Lau, najpoznatiji kao redatelj 'Paklenih poslova', krimi-franšize koju je Scorsese preradio u 'Pokojne' pa osvojio Oscara, ove će godine zavšiti remake klasika 'Leteća giljotina' nazvan jednostavno 'The Guillotines', još jedan naslov iznikao iz revivala wuxie. Originalni 'The Flying Guillotine' snimljen je 1975. godine, a Lau donosi priču o legendarnom oružju, utopljenu u svijet kraljevskih zavjera.

I Tsui Hark, još jedna superzvijezda kinematografije Hong Konga, vraća se blockbusterima s IMAX 3D remakeom velikog klasika 'Dragon Gate Inn' – 'Flying Swords Of The Dragon Gate' uz novu tehnologiju i staru priču donosi Jet Lija u glavnoj ulozi, kao i 3D majstorstvo Chucka Comiskyja, šefa tima zaduženog za vizualne efekte na Cameronovom 'Avataru'. U 3D-u ćemo gledati i Donnie Yena, koji ne samo da ima glavnu ulogu, već i režira novi 'Iceman Cometh', remake borilačkog filma s temom putovanja kroz vrijeme, izvorno snimljenog 1989. Yen je vojnik dinastije cara Minga, koji završi ispod snježne lavine na 300 godina, a zatim se 'probudi'...

Novi 'Iceman Cometh' producira China 3D Group, kompanija koja stoji iza prvog azijskog erotskog 3D filma i najuspješnijeg naslova hongkonške kinematografije 2011., razvikanog '3d Sex And Zen: Extreme Ecstasy'.

Ne zaboravimo i na post-tarantinovske kolažne/hommage fetiše iz SAD-a – u 'The Man With The Iron Fists' gledat ćemo američkog repera i hip hop producenta RZA-u (Wu-Tang Clan), koji uz pomoć Tarantina Elija Rotha snima vlastitu posvetu starim kung fu filmovima 'na terenu', dakle u Kini, s glumačkom listom koju čine Russell Crowe, Lucy Liu, Pam Grier i kineski glumci kao što su Daniel Wu i Cung Le. Sličan projekt najavio je i Keanu Reeves, koji će svoj redateljski prvijenac odraditi u Kini – 'Man Of Tai Chi' najavljuje se kao njegov projekt iz snova, a koji se napokon pokrenuo s mrtve točke, potpisivanjem partnerstva između Village Roadshowa i Universala te kompanija China Film Group i Wanda Media.

Osim što će režirati ovu 'posvetu starim kung fu filmovima', Reeves će imati i glavnu ulogu u 'Man Of Tai Chi', zajedno s Tigerom Chenom, koji ga je učio borilačkim tehnikama za potrebe 'Matrixa'. Snimanje počinje u veljači ove godine, na mandarinskom i engleskom jeziku.

No u međuvremenu, Reevesa ćemo gledati u američko-japanskoj koprodukciji '47 Ronin', gdje Keanu odlazi u Japan oživjeti nacionalnu legendu o samurajima koji osvećuju smrt svog gospodara. Društvo će mu praviti ikone kao što su Hiroyuki Sanada, Tadanobu Asano i Rinko Kikuchi, a zapadnjačka premijera zakazana je za 21. studenog. Snima se u 3D-u, naravno.