PO IZBORU SCENARISTA

'Muškarci koji mrze žene' među najboljim filmovima

06.01.2012 u 10:58

Bionic
Reading

Filmovi 'Muškarci koji mrze žene', 'Tajni život kućnih pomoćnica' i 'Djeveruše' na popisu su filmova nominiranih za nagrade Američkoga društva filmskih i televizijskih scenarista

Među filmovima nominiranim za jednu od nagrada koje se dodjeljuju uoči dodjele Oscara, našli su se i 'Nasljednici' Georgea Clooneya i 'Ponoć u Parizu' Woodyja Allena.

Ipak, mogući kandidat za Oscara, francuski crno-bijeli nijemi film 'Umjetnik' (L'Artiste), nije ušao u uži izbor scenarista, baš kao ni 'Put rata' Stevena Spielberga, 'Tjedan dana s Marylin' (My Week with Marilyn) i film o Margaret Thatcher 'Željezna Lady' s Maryl Streep u glavnoj ulozi.

Komedija '50/50' i film 'Young Adult' nominirani su za najbolji originalni scenarij, kao i drama 'Win Win' o školskom treneru hrvanja s Paulom Giamattijem u glavnoj ulozi.

Za najbolji adaptirani, odnosno originalni scenarij nominirani su filmovi Martina Scorsesea 'Hugo' snimljen u 3D tehnici i film Brada Pitta 'Igra pobjednika' s Bradom Pittom u glavnoj ulozi.

Društvo scenarista objavilo je i nominacije za najbolji scenarij dokumentarnog filma. Na popisu su se tako našli filmovi 'Senna' o životu brazilskoga vozača formule 1 Ayrtona Senne i 'Pina', film Wima Wendersa o plesačici Pini Bausch te čileanski film 'Nostalgija za svjetlošću'.

Nagrade društva scenarista bit će uručene na svečanosti u New Yorku i Los Angelesu 19. veljače.