U KINIMA: 'NEMOGUĆA MISIJA: PROTOKOL DUH'

Tom Cruise u špijunskim akrobacijama

28.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Četvrti nastavak skoro zaboravljenog serijala možda je i najbolji

Pet godina nakon treće 'Nemoguće misije' stiže 'Protokol duh', četvrti i možda posljednji u serijalu punom uspona i padova. Prvijenac, u režiji Briana de Palme, bio je prosječan triler koji se mnogo više bavio elementom špijunaže od nastavka u režiji Johna Wooa, akcijskog spektakla koji je sav smisao bacio kroz prozor u korist nadrealnih akcijskih prizora. Treći film trebao je biti 'zlatna kombinacija' prijašnja dva, ali usprkos solidnoj režiji J. J. Abramsa i znatno boljem scenariju još uvijek je bila riječ o prosječnom akcijskom filmu gdje je najbolja odlika još uvijek samo lik i gluma Tom Cruisa. Može li četvrti, pod redateljskim kormilom sjajnog redatelja animacije Pixara Brad Birda ('Izbavitelji'), pružiti gledateljima sjajno, zabavno iskustvo ili razočaranje?

'Nemoguća misija: Protokol duh' daleko je od filma koji će se pamtiti generacijama, ali je svakako izrazito zabavni špijunsko akcijski spektakl i možda najbolji od svih 'Misija'. Tijekom misije u Moskvi, Nathan (Tom Cruise) i njegova ekipa sabotirani su i implicirani u bombardiranje Kremljina. IMF, špijunska organizacija pod kojom rade,

američka vlada raspustila je kako bi se izbjegao međunarodni incident, stoga Nathan i njegova ekipa ostaju bez potpore, sami u borbi kako bi očistili svoje ime od zločina koje nisu počinili. Radnja nije ništa posebno i zapravo prilično tipična za žanr, ali to u ovom slučaju nije važno jer ionako služi kako bi nas prebacilo iz jedne akcijske sekvence u drugu. Prava prednost je što akcijske sekvence nisu samo bezglava pucnjava, već vrhunski konstruirane špijunske akrobacije koje se vrhunski nadovezuju na ostale scene špijunskog dijaloga gdje ne nedostaje napetosti. Režija Brada Birda svakako pridonosi ugodnom iskustvu praćenja ovih sekvenci jer su pregledne i dinamične, a ne tipična nakupina brzih montažnih rezova. Nažalost, nedostatak karakternog razvoja likova prisutan je kao i kod prijašnjih filmova, ali zahvaljujući vrhunskim glumcima (osim Cruisea imamo Simona Pegga i izvrsnu pridošlicu Jeremyja Rennera) koji odišu šarmom gledatelju je zabavno pratiti njihove poteze na platnu. Tom Cruise se pogotovo dobro drži za svoje godine i očito je da uživa u fizički zahtjevnim scenama, što, naravno, isto pridonosi našem uživanju u filmu.

Zaključno, nova 'Nemoguća misija' je film koji se može preporučiti svim gledateljima željnima dobre špijunske akcije. Nova kreativna ekipa u pozadini filma možda nije pružila dublji razvoj likova ili općenito kompleksan scenarij, ali snašli su se u stvaranju jako zabavnih akcijskih sekvenci koje se ne prestaju nizati sve do samoga kraja, tvoreći cjelinu koja nas konstantno održava zainteresiranima u razvoj događaja i cjelokupni rasplet, rijetkost za moderne filmove žanra.