ZLATNI GLOBUS

Najviše nominacija za 'Umjetnika' i Georgea Clooneya

16.12.2011 u 08:44

Bionic
Reading

Nominacije za Zlatni globus zaobišla su iznenađenja: svi favoriti našli su se na popisu nominiranih, kojim dominiraju velika imena filmskog svijeta

Crno-bijela nijema komedija 'Umjetnik' najbolje stoji u utrkama za Zlatni globus – sa šest nominacija, koje pokrivaju sve glavne kategorije, ovo je film koji je najbolje prošao kod glasača Udruženja stranih dopisnika Hoolywooda, koji dodjeljuju drugu najcjenjeniju nagradu američke filmske industrije. Slijede 'Potomci' (The Descendents) redatelja Alexandera Paynea, kojeg pamtimo po filmu 'Stranputice', s pet nominacija. Isti broj osvojio je i 'Tajni život kućnih pomoćnica', slatko-gorka komedija o posluzi u vrijeme borbe za građanska prava američkih crnaca šezdesetih godina – film koji je snimljen s razmjerno skromnim budžetom, a postigao je velik uspjeh na kino-blagajnama.

Slijede filmovi s četiri nominacije – 'Igra pobjednika', novi film Brada Pitta, koji je njemu samom priskrbio mnoštvo nominacija za glumačke nagrade, među ostalima i za Zlatni globus. Također, tu su 'Martovske ide', nova politička drama koju je napisao, režirao i glavnu ulogu odigrao George Clooney. Četiri nominacije zaslužio je i veteran Woodey Allen, koji, sudeći po reakcijama na njegov novi film s respektabilnom glumačkom ekipom, u sedamdeset i šestoj proživljava drugu mladost.

Ako se broje nominacije pojedinaca, najviše je postigao George Clooney – za režiju, produkciju i scenarij svog filma te za glavnu ulogu u filmu 'Potomci'.

Ryan Gosling, kanadska zvijezda u usponu, dokazao je da je ovo njegov uspješni period s dvije nominacije za najbolju glavnu ulogu u dvije kategorije – za najbolju komediju ('Ta luda ljubav') i najbolju dramsku ulogu ('Martovske ide').

Zlatni globus poznat je po velikom broju nagrada, budući da striktno dijeli drame i komedije, pa praktički u svim glavnim kategorijama postoje dva popisa nominiranih. Odmjeravanje snaga velikih imena vodit će se u dvije kategorije. Globusu za najbolju mušku ulogu u drami mogu se nadati George Clooney Brad Pitt Leonardo DiCaprio Ryan Gosling i Michael Fassbender. Među redateljima konkurencija je još zvučnija: Martin Scorsese, ponovo George Clooney Michel Hazanavicius za 'Umjetnika', Alexander Payne i Woody Allen. U dvije ženske glumačke kategorije, također je pregršt velikih glumica: Jodie Foster Charlize Theron i Kate Winslet za komediju, te Meryl Streep i Glenn Close za dramu.

Film koji je u nas privukao golem publicitet, 'U zemlji krvi i meda' Angeline Jolie, izborio se za nominaciju za najbolji film na stranom jeziku – jer u njemu se uglavnom govori bošnjačkim/hrvatskim/srpskim, što je odluka producenata koju su smatrali hrabrim presedanom.

Tko će od nominiranih doista osvojiti Globuse - to ćemo doznati 15. siječnja, kada će se održati svečanost dodjele.