NA VELIKOM PLATNU

'Umjetniku' najviše nominacija za Zlatni globus

15.12.2011 u 18:27

Bionic
Reading

Nijemi film 'Umjetnik' Michaela Hazanaviciusa osvojio je šest nominacija za filmsku nagradu Zlatni globus, među kojima su i ona za najbolju komediju ili mjuzikl te za najboljeg redatelja

Nakon 'Umjetnika' najviše su nominacija, po pet, osvojili 'Nasljednici' i 'Tajni život kućnih pomoćnica' koji su, među ostalim, nominirani za najbolju dramu.

Uz ta dva filma u kategoriji najbolje drame konkuriraju i film Martina Scorsesea 'Hugo', Spielbergov 'Ratni konj', 'Igra pobjednika' Bennetta Millera i Clooneyev 'Ides of March', dok su u kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla nominirani '50/50', 'Umjetnik', 'Djeveruše', 'Ponoć u Parizu' i 'My week with Marilyn'.

Za najboljega glumca u drami natječu se George Clooney ('Nasljednici'), Leonardo di Caprio ('J. Edgar'), Michael Fassbender ("Shame"), Ryan Gosling ("The Ides of March") i Brad Pitt ('Igra pobjednika'), dok su za najbolju dramsku glumicu nominirane Glenn Close ('Albert Nobbs'), Viola Davis ("Tajni život kućnih pomoćnica"), Rooney Mara ('Muškarci koji mrze žene'), Meryl Streep ('Željezna dama') i Tilda Swinton ("We Need to Talk About Kevin").

U kategoriji najboljega glumca u komediji ili mjuziklu nominirani su Jean Dujardin ("Umjetnik"), Brendan Gleeson ("Čuvar zakona"), Joseph Gordon-Levitt ("50/50"), Ryan Gosling ("Ta luda ljubav") i Owen Wilson ("Ponoć u Parizu"). Za najbolju glumicu u istoj kategoriji nominirane Jodie Foster i Kate Winslet za film "Carnage" te Charlize Theron (Young Adult), Kristen Wiig (Djeveruše) i Michelle Williams (My Week with Marilyn).

Za najboljeg redatelja nominirani su Woody Allen za 'Ponoć u Parizu', George Clooney za "The Ides of March", Michel Hazanavicius za "Umjetnika", Alexander Payne za 'Nasljednike' i Martin Scorsese za "Huga".

U konkurenciji najboljeg animiranog filma su 'Avanture Tintina', 'Artur Božić', 'Auti 2', 'Mačak u čizmama' i 'Rango'.

Za najbolji film na stranom jeziku uz film Angeline Jolie 'U zemlji krvi i meda', nominirani su kineski film "Cvjetovi rata" (Jing Ling Shi San Chai), belgijski "Dječak s biciklom" (Le Gamin au Velo), iranski "Razdvajanje" (Jodaeiye Nader az Simin) i španjolski "Koža u kojoj živim" (La piel que habito).

Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 15. siječnja kojoj će domaćin biti britanski glumac Ricky Gervais.