ZA FILMOLJUPCE

Počinju prijave za 25 FPS!

15.12.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS uputio je poziv za prijave za glavni natjecateljski program, a prijave se vrše sve do 1. svibnja

Otvoren je javni poziv za prijave za natjecateljski program osmog izdanja Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS koji će se održati od 25. do 30. rujna 2012. u zagrebačkom Studentskom centru.

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS već sedam godina zaredom svaki rujan donosi najsvježije eksperimentalne radove i klasike avangarde na veliko platno zagrebačkog Studentskog centra. Festival koji je prepoznala i domaća i međunarodna publika trudi se promovirati inovativni filmski izraz, stilsku, medijsku i jezičnu raznorodnost, izražajne autorske koncepte i radove koji se oslanjaju na tradiciju eksperimentalnofilmskog roda.

Prijave za glavni natjecateljski program će biti otvorene sve do 1. svibnja za nove radove domaćih eksperimentalista, avangardista, alternativaca, filmskih i video inovatora, točnije: eksperimentalne filmove i videoradove završene nakon 2010. godine u trajanju do 60 minuta. Rezultati selekcije bit će objavljeni 1. srpnja 2012, a online prijavnica se može pronaći na festivalskoj internetskoj stranici.

Ovogodišnje su najveće novine širenje minutaže za glavni natjecateljski program na čak 60 minuta i postavljanje vlastite online prijavnice kojom se film može prijaviti i bez fizičkog nosača, preko linka.

25 FPS označava broj sličica u sekundi (frames per second) prema europskom PAL sustavu (video), za razliku od filma koji ih ima 24, odnosno videosustava NTSC koji ih ima 30. To naravno ne znači da festival prikazuje samo europske videoradove, 25 FPS veliki je ljubitelj filma, to samo znači da festivalsko ime sadrži komadić vremena i prostora u kojem je izrastao. A nastao je iz televizijske emisije Videodrom, koja je od 2002. do 2004. jednom na mjesec na prvom programu HTV-a prikazivala eksperimentalne filmove i videoradove.

25 FPS jedini je eksperimentalnofilmski festival na svijetu koji je sišao s TV-ekrana na veliko platno. Na istom ga mjestu, na velikom platnu Studentskog centra, možemo očekivati i 2012. godine, i to od 25. do 30. rujna.