Film HALL OF FAME

Vrhunski dokumentarci u Dokukinu petkom

  • Autor: tportal
  • 13.12.2011 13:36:31
  • 13.12.2011 11:52:01

Petak u Dokukinu rezerviran je za program Hall of fame koji donosi vrhunske dokumentarce

Hall of fame, naziv je programa prepunog dobrih dokumentarnih filmova koja će se još iduća tri petka prikazivati u Dokukinu.

I dok je razvoj igranog filma dobro poznat i površnom filmofilu, a bitna autorska imena dio su opće kulture, značajni svjetski dokumentaristi još uvijek čame u mraku relativne anonimnosti. Ovim programom Dokukino i Restart dat će svoj mali doprinos ispravljanju te kulturne nepravde. Kroz seriju od osam predavanja pokušat će predstaviti opus nekih od najznačajnijih imena suvremenog dokumentarizma te povezati njihov rad s današnjicom dokumentarca.

U petak 16. prosinca u 21 sat prikazuje se prvi Dvortsevoyev film, 'Paradise', portret pastirske obitelji u planinama Kazahstana. 'Bread day' predstavlja život u izoliranom selu u Rusiji u koje kruh stiže jednom tjedno. Specifičnost Dvortsevoyevog stila su precizni, dugi kadrovi koje priprema mjesecima. Gošća Ana Hušman pričat će nam o hibridima eksperimentalno-dokumentarnog filma.

23. prosinca Michael Glawogger nam podastire prizore najtežih radnih mjesta na svijetu, od ukrajinskih ilegalnih rudnika ugljena do improvizirane klaonice u Nigeriji, i prepušta nam da sami donesemo sud. Gost Boris Mitić podijelit će s nama svoja razmišljanja o društvenoj ulozi dokumentarca danas.

30. prosinca na programu je Victor Kossakovsky s 'Belovy', a gost je Damir Čučić. Anna Feodorovna Belova, dvostruka udovica, živi na idiličnom seoskom domaćinstvu sa svojim starijim bratom Mikhailom. I sve je u savršenom redu dok Mikhail ne popije previše. Gost Damir Čučić pričat će nam o svom prvom susretu s Kossakovskim na najvećem svjetskom festivalu dokumentarca, IDFA-i.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još