ČETVRTAK NA HUMAN RIGHTS

Što se promijenilo nakon napada skinsa u Močvari?

08.12.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Četvrtak na Human Rights Film Festivalu počeo je u 16 sati u kinu Europa prikazivanjem dokumentarnog filma 'Informativni razgovori' redatelja Namika Kabila

Film 'Informativni razgovori' prikazuje ljude iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine danas, kako su preživjeli rat, kako se osjećaju nakon završetka i kako se nose sa sjećanjima na to preživljavanje te koliko to utječe na njihove svakodnevne odluke, na osobnoj i na društvenoj razini.

U 17 sati u kinu Europa na rasporedu je 'Patchwork' Tanje Miličić. U fokusu filma su supružnici Dragomir i Ljubica Miličić koji su u jeku Titove vladavine preselili iz srpskog ruralnog zavičaja u Pulu kako bi započeli novi život. Trideset i pet godina kasnije, nakon raspada Jugoslavije, pokušali su ostvariti svoje pravo na život u zemlji u kojoj se više nisu osjećali dobrodošlo.

Glavni program u 18 sati u kinu Europa uključuje projekciju dokumentarca 'Sunčev sustav' Thomasa Heisea, film o odumiranju života na selu, što na kraju rezultira prelaskom iz sela u grad, gdje će i najgori slum biti bolji od dotadašnjeg života na zemlji. Film o gorućem globalnom problemu koji, imajući povjerenja u snagu slike, odustaje od komentara i govora.

Program se nastavlja u Dokukinu Croatia u 19 sati dokumentarcom 'Ukradena zemlja' u režiji dvojca Margarite Martinez i Miguela Salazara. Film se bavi sudbinom naroda Nasa u južnoj Kolumbiji, koji je od vremena španjolskih konkvistadora do današnjih multunacionalki permanentno obespravljivan i izmještan s njegove zemlje. Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća Nasa se našla između kolumbijske vojske i revolucionarne gerile i otpočela s otporom.

U 20 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarac 'Moj bosonogi prijatelj' korejskog autora Lee Seong-gyoua. U središtu priče je Shallim koji je porijeklom iz jedne od najsiromašnijih indijskih pokrajina, Bihara. Shallim je jedan od nebrojenih vozača rikši koji svakodnevno, više od 35 godina prevozi ljude i robu u metežu ulica azijskog megalopolisa. Film je nominiran za nagradu na IDFA-i 2010. u kategoriji za najbolji dugometražni film.

Filmski program završava francuskim igranim filmom 'Mandrinove pjesme' u režiji autora Rabah Ameur-Zaïmeche koji je na rasporedu u 22 sata u kinu Europa. Mandrin je krijumčar i junak, iz polovice 18. stoljeća. Nakon što im objese vođu, preostala banda luta i smišlja kako da Mandrinov pobunjenički duh ostavi traga u sjećanju naroda. ‘Mandrinove pjesme’ kostimirani su povijesni film o jednom predrevolucionarnom dobu i trenutku kada se stari režim počinje raspadati a nada u slobodu tjera na djelovanje.

Popratni program uključuje tribinu pod nazivom 'Deset godina kasnije: što se promijenilo?' o napadu koji se dogodio 29. listopada 2001. tijekom projekcije filmova 'Posljednja jugoslavenska reprezentacija' i 'Kao da nam je lopta pala na glavu' u sklopu regularnih Močvarinih filmskih večeri kada je tridesetak naoružanih naci-skinheada napalo gledatelje. Cilj tribine je revizija proteklih deset godina uz nekoliko gostiju koji su svjedočili napadu: Aleksandar Stanković, Ivan Ramljak, Kruno Lokotar te Gordan Bosanac (Centar za mirovne studije). Tribina će se održati u 21 sat u klubu Močvara

Kompletan filmski i veći dio popratnog programa Human Rights Film Festivala je besplatan. Human Rights Film Festival održava se u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture 'URK'.

Moj bosonogi prijatelj