TJEDAN IZRAELSKOG FILMA

Izraelski filmski hitovi još danas u kinu Europa

01.12.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Zadnji dan tjedna Izraelskog filma u kinu Europa prikazat će se film 'Dobro jutro, g. Fidelman' od 19 i 'Ženidbeni posrednik' od 21 sat

Dobro jutro, g. Fidelman (The Restoration) nagrađivanog izraelskog redatelja Yossija Madmonija dobitnik je brojnih nagrada, među kojima glavne nagrade 46. međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. U kinu Europa bit će prikazan u četvrtak 1. prosinca s početkom u 19 sati.

Film redatelja Yossija Madmonija, snimljen prema scenariju Ereza Kav-Elija, pripovijeda priču o distributeru antikviteta posvećenom restauriranju starog namještaja koji dobiva novog pripravnika u periodu kada gubi sina. 'Dobro jutro, g. Fidelman' specifična je priča s novim pogledom na klasične teme generacijskog jaza u kojoj redatelj Madmoni posebnu pažnju posvećuje nijansama izvedbe te stvara film iznenađujućeg učinka.

Dobro jutro, g. Fidelman


Nakon smrti svojeg dugogodišnjeg poslovnog partnera, Jakov Fidelman otkriva da se njegova trgovina za restauraciju namještaja nalazi u ozbiljnim problemima. Prisiljen je za savjet obratiti se svojem sinu s kojim dulje vrijeme nije u kontaktu, odvjetniku Noahu. Noah, uvidjevši da nema rješenja za spas poslovanja trgovine, predlaže izgradnju stanova iznad nje. Jednog dana Fidelmanov novi naučnik u radionici pronalazi zanemareni klavir Steinway za koji otkriva da je klasik iz 1882. godine te da bi njegova obnova i prodaja mogla donijeti veliku zaradu, a samim time i spas za trgovinu.

Prvi dugometražni uradak autora Yossija Madmonija donosi kompleksan odnos već izlizanih likova, pri čemu se igra pojmom restauracije. Naziv filma, restauracija, zapravo je metafora za ono što se odvija i među samim likovima. Kao što klavir dobiva novo lice i staru funkciju, tako i likovi u filmu doživljavaju osobnu obnovu. Film ističe da nije dovoljno promijeniti samo vanjštinu, već da posebnu pozornost treba posvetiti unutrašnjosti. Klavir nema potpunu funkciju ukoliko mu, osim obnove vanjštine, ne promijenimo i mehanizam; isto se odnosi i na ljude.

Ženidbeni posrednik (Matchmaker) topla je priča o potrazi za ljubavi, zreloj ljubavi i tragičnoj ljubavi, smještenoj u razdoblje nakon Holokausta u Izraelu, u razdoblju o kojem svi oni preživjeli oklijevaju pričati, a u kino Europi prikazat će se u četvrtak 1. prosinca s početkom u 21 sat.

Ženidbeni posrednik

Film Ženidbeni posrednik temeljen je na romanu poznatog izraelskog pisca Amira Gutfreunda te režiran pod palicom izraelskog majstora filma Avija Neshera. Radnja tog filma smještena je u vrijeme koje u ljudima budi mnogo pitanja i sumnji; kada Izraelci i dalje misle da su svi oni koji su preživjeli Holokaust morali učiniti grozne stvari da bi preživjeli i opstali: da su žene kurve, a muškarci kapoi. Javljaju se pitanja mora li se preživjele manje cijeniti i poštovati.

Redatelj filma Avi Nasher iza sebe ima puno uspješnica, od kojih je velik broj sniman i u Americi. Poznat po svojoj suradnji s brojnim holivudskim zvijezdama kao što su Drew Barrymore (1993. snimio je film Doppelganger: The Evil Within), Joeom Pantolianom (1998. snimio je film The Taxman) te Jennifer Gray i Timom Curryjem (2001. snimio je horor film Ritual). Već svojim prvim filmom, The Band/ HaLahaka, ostvario je velik komercijalni uspjeh okupivši u njemu najveće izraelske zvijezde kao što su Gidi Gov, Gali Atari, Sassi Keshet i Heli Goldenberg. 'The Band' je u izraelskim kinima pogledalo više od 600.000 gledatelja te je ostvario kultni status.