JUDITA FRANKOVIĆ

Ne opterećujem se logikom, slušam srce

29.11.2011 u 09:43

Bionic
Reading

Zagrebačka kazališna i filmska gumica Judita Franković, premda nikada nije ni sanjala da će poslati glumica, profilirala se u jednu od najtraženijih hrvatskih glumica

'Sve svoje uloge gledam više u kontekstu spram drugih uloga, volim različitost u izboru. Naravno, pri tome uvijek nastojim napraviti odmak od sebe, nekad više, nekad manje, ovisi o liku i okolnostima', kaže za Extru mlada Zagrebačka glumica Judita Franković koja je jedna od akterica psihološkog trilera 'Ćaća' redatelja Dalibora Matanića koji je u kinima od prošloga tjedna.

Judita Franković kaže kako ju je gluma zainteresirala tek u srednjoj školi, ali joj se ta želja u početku činila neostvarivom. 'Sjećam se da sam u kutinskom kinu gledala Exitovu predstavu 'Izbacivači' i pomislila – Da, da, to hoću! Međutim, na glumu sam stvarno otkačila tek kada sam u Teatru Exit prošla audiciju i došla u ruke Simoni Dimitrov-Palatinuš. Tamo sam pomalo počela učiti što gluma stvarno jest, a to je rad, rad, rad, istraživanje, disciplina, često i suze, konstantno traženje, ali iznad svega, radost i igra', kaže Judita za Extru.

Nakon što je u Matanićevom filmu 'Ćaća' odigrala glavnu ulogu, za kojega kaže da zrači nekom toplinom koja ti pruža sigurnost, Judita je i s prijateljicom Ivanom Roščić snimila i film koji je u postprodukciji, a kao snimatelja je zaposlila svog dečka. 'Bitno je ulaganje u vezu, njegovanje te veze i pažnja. To čime se netko bavi nije nužno presudno. U mom slučaju ta činjenica omogućava jedan prostor međusobnog razumijevanjem, ali bez dodatnog ulaganja nema čvrste veze', kaže Judita.

Osim u filmskih angažmana u 'Ćaći', 'Zimi' i filmu 'Sonja i bik', Judita je aktivna na kazališnim daskama, a gledatelji su je imali prilike vidjeti i na malim ekranima u reklamama. U jednoj reklami se naljuti kada je nazovu gospođom. Simpatična glumica, koja je nedavno navršila tridesetu, kaže da joj takve stvari u stvarnome životu ne smetaju. 'Osjećam se sjajno, uvijek kažem da tek sada dolaze najbolje godine. Nije bitno kako mi se obraćaju, bitno mi je kako se osjećam iznutra.'

Nakon što se s dečkom uselila u zajednički stan, Judita još ne razmišlja o braku i majčinstvu. 'Ne opterećujem se logikom ni u poslu ni u vezama, pokazalo se da logika nije presudna životna stvar. Intuicija i srce su ono što pokušavam slušati u svemu. Prepuštam se toj nevidljivoj energiji, pa ćemo vidjeti kamo će me odvesti', izjavila je Judita Franković za Extru.