EKRANIZACIJA BESTSELERA

Martin Scorsese režira Nesbøvog 'Snjegovića'

19.11.2011 u 10:55

Bionic
Reading

Martin Scorsese režirat će filmsku verziju romana 'Snjegović' jednog od najpopularnijih svjetskih autora krimića, Joa Nesbøa, potvrdio je norveški autor

'Snjegović' je prvi roman iz serijala o Harryju Holeu koji će doživjeti filmsku adaptaciju. Nesbø je dosad odbijao ponude za ekranizaciju prije nego što serijal o Holeu završi, jer je čitateljima htio prepustiti da sami zamišljaju likove. Više puta je spomenuo da samo jednom redatelju ne bi mogao reći ne - Martinu Scorseseu.

'Martin Scorsese mi je omiljeni režiser još od malih nogu, kad mi je 'Taksist' bio bez konkurencije najdraži film. Kada sam imao 17 godina, u kinu u Moldeu nabavio sam  i plakat, koji me potom godinama pratio kroz život, uvijek iznad uzglavlja u spavaćoj sobi', rekao je Jo Nesbø.

Producenti filma bit će Tim Bevan i Eric Fellner, osnivači poznate produkcijske kuće Working Title koja je snimila filmove kao što su 'Fargo', 'Dnevnik Bridget Jones', 'Ja u ljubav vjerujem' (Notting Hill) i 'Elizabeth'. Adaptaciju će povjeriti Matthewu Michaelu Carnahanu, scenaristu 'Kraljevine' (The Kingdom) i 'U vrtlogu igre' (State of Play), koji priprema i adaptaciju romana 'White Jazz' američkog pisca Jamesa Ellroya.

Nesbøva izjava prva je službena potvrda glasine da će novi film Martina Scorsesea biti baš ekranizacija 'Snjegovića'. Prva ekranizacija nekog Nesbøvog romana je norveški film 'Headhunters', po istoimenom romanu izvan serijala o Harryju Holeu, koji bi trebao dobiti svoju holivudsku verziju, također u suradnji s kućom Working Title.

'Snjegović' je peti roman iz serijala o policajcu Harryju Holeu koji će izaći u hrvatskom prijevodu nakon nedavno objavljenog 'Spasitelja'. Izdavačka kuća Znanje u proteklih godinu dana objavila je i romane 'Crvendać', 'Nemeza' i 'Đavolja zvijezda' te nedavno otkrila da je Jo Nesbø njezin komercijalno najuspješniji autor.