ODABRAO ĐELO HAĐISELIMOVIĆ

Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu

17.11.2011 u 18:42

Bionic
Reading

Od 21. do 26.studenog u kinu Europa održavaju se Dani bosanskohercegovačkog filma, a program će otvoriti film 'Belvedere' koji je ovogodišnji kandidat za Oscara

Film 'Belvedere' Ahmeda Imamovića koji je nominiran za ovogodišnjeg Oscara otvorit će Dane bosanskohercegovačkog filma u zagrebačkom kinu Europa koji će se održavati od 21. do 26. studenog.

Film govori o onima koji su preživjeli genocid u Srebrenici, a sada se suočavaju s realnošću punom trivijalnosti. Zatim je tu druga zagrebačka premijera filma 'Ostavljeni' Adisa Bakraća. Festival će zatvoriti koncert Amire Medunjanin, jedne od najistaknutijih izvođačica sevdaha, a koncert je ujedno poklon Grada Sarajeva Gradu Zagrebu.

Manifestacija 4. Dani bosanskohercegovačkog filma održava se u povodu Dana državnosti BiH, a ima cilj nastaviti priču da filmska umjetnost i kultura još više približavaju dva grada Zagreb i Sarajevo i dvije susjedne i prijateljske države. I ove godine selektor filmova je Đelo Hađiselimović koji je od starijih filmova odabrao 'Kozaru' Veljka Bulajića.

Izbor filmova uključuje: ‘Mali vojnici’ (Bato Čengić), ‘Jasmina’ (Nedžad Begović), ‘Kozara’ (Veljko Bulajić), ‘Nafaka’ (Jasmin Duraković), ‘Praznik u Sarajevu’ (Benjamin Filipović), ‘Na putu’ (Jasmila Žbanić), ‘Crni biseri’ (Tomo Janjić) te film o 500 godina dugoj povijesti Sarajevo, u produkciji SAGE iz Sarajeva.

Projekcije filmova su u dva termina od 18 i 20 sati, a budući da su sve producentske kuće i autori dali korištenje filmova potpuno besplatno, ulaz na sve projekcije je besplatan.