U KINIMA: 'RATNIK'

Snažna borilačka drama s odličnim glumcima

14.11.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Iznenađujuće dojmljiva drama obilježena vrhunskom glumom, ali i osrednjim scenarijem

Ne baš poznati redatelj Gavin O’Connor zaslužan je za borilačku dramu ‘Ratnik’ koja je naišla na odličan prijem strane kritike i publike, čemu zasigurno doprinosi i vrhunska glumačka postava koju čine Tom Hardy, Nick Nolte, Joel Edgerton i drugi, što pred gledatelja postavlja velika očekivanja.


‘Ratnik’ je prilično dobar film, iako se ne bismo složili s ocjenama pojedinih inozemnih kritičara koji su ga skloni proglasiti remek-djelom.

Osnovna odlika filma je zanimljiva priča unutar koje postoji mnogo mjesta za glumačko iskazivanje. Naime, radnja se vrti oko braće (glume ih Tom Hardy i Joel Edgerton) koji se nalaze u posve različitim životnim situacijama, a spletom okolnosti odlučuju se prijaviti na intenzivni borilački turnir. Izvan svih očekivanja, obojica se brzo probiju do vrha turnira čije je veliko finale zapravo prilika da se obračunaju i za sve obiteljske razmirice koje ih muče. Ukratko, ovo je rijetki moderan borilački film gdje gledatelj navija za oba borca, ponajviše zbog vrhunskih glumačkih nastupa. Upravo Tom Hardy svojim intenzivnim nastupom i Joel Edgerton kao mirniji brat spašavaju inače često osrednji scenarij prepun klišeja.

Bez obzira na zanimljivu izvornu radnju sukoba dvojice braće, gledatelju nije teško predvidjeti kamo sve vodi jer je ostatak građen na temelju svih prijašnjih borilačkih filmova. No ovo se može oprostiti, djelomično zanemariti i općenito uživati u filmu jer su Edgerton i Hardy uvjerljivo uživljeni u svoje likove, pa čak i Nick Nolte kao njihov otac, možda njegova najbolja uloga u posljednje vrijeme. Interakcija između dva brata najveći je adut, kao i ona između njih i njihova oca. Nažalost, sporedni likovi su glumački i scenaristički uglavnom slaba karika, što se nastoji u međuvremenu prikriti iznimno uvjerljivo brutalnim i intenzivnim borbama. Ljubitelji žanra svakako će u tom pogledu biti zadovoljni jer se u filmu ne preza od borilačke realnosti, čak i ako to može uništiti neke očekivane dramatične trenutke tipične za žanr. O’Connor kao redatelj odlučio se koristiti grubim kadrovima, odnosno trzavim, ‘realnim’ potezima kamera. Ovo je dvosjekli mač jer kada funkcionira onda film dobiva svježinu i dinamiku, pogotovo kod nekih interakcija likova ili unutar borbi, ali isto tako često djeluje poput ukrasa bez smisla.
Zaključno, ‘Ratnik’ se svakako isplati pogledati. Daleko od savršenog filma, ali svakako snažna drama koja će uvući gledatelja u radnju zahvaljujući sjajnim glumačkim nastupima koji se ne bi trebali propustiti, što je samo po sebi velika odlika u moru slabih holivudskih projekata.