FILMSKE NOTE

Glazbene scene koje pamtimo

05.11.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon dva desetljeća vladavine nijemog filma, koji je munjevito osvojio srca publike na samim počecima sedme umjetnosti, kinematografija ulazi u svoju novu sferu upotpunjenu zvukom. Isprva su to bile pozadinske melodije koje dočaravaju atmosferu, bila ona napetost ili osjećaj radosti, no s vremenom prerastaju u jednu cijelu granu glazbene industrije koja se bavi filmom. U nekim filmovima glazba ostaje samo pozadinski element koji prati pokretnu sliku, dok u nekima ona postaje ravnopravni element filmskog izričaja. U ovoj temi nećemo odviše duljiti o kompozitorima filmske glazbe niti o cijelim soundtrackovima, već se prisjetiti pjesama koje su obilježile neke scene i postale simboli samog filma


'Mrs. Robinson' u filmu 'Diplomac'

Legendarni film Mikea Nicholsa iz 1967. godine prikazuje površnost srednje američke klase i izgubljenost mlade generacije nakon fakulteta. U glavnim ulogama se ističu izvrsni, tada još mlađahni, Dustin Hoffman u ulozi Benjamina Braddocka i Anne Bancroft kao seksipilna gospođa Robinson.

Uz 'Bonnie i Cylde', 'Diplomac' je postao jedan od najutjecajnih generacijskih filmova kasnih šedesetih, a za to je zaslužan i angažman Simona i Garfunkela za muzičku pozadinu filma koja postaje ključni glazbeni dokument tog vremena.

Uz 'Sound of Silence', koji je postao legendarni hit svih vremena, poznati dvojac snimio je i legendarnu 'Mrs. Robinson' posvećenu glavnoj junakinji filma.

Pjesma postaje jedna od najobrađivanijih pjesama glazbene industrije, poznatom glazbenom dvojcu bila je druga uzastopna pjesma na prvom mjestu Billboardove top 100 ljestvice. Prisjetimo se scene u kojoj mladi Dustin u Alfa Romeo jurilici glavom bez obzira hita na novi sastanak sa seksipilnom gospođom.


'Eye of the Tiger' u filmu 'Rocky III'

Prvi dio priče o kvartovskom momku koji prerasta u heroja američkog sna postao je toliko popularan da je natrpao blagajne kinodvorana diljem svijeta nevjerojatnom lakoćom. Riječ je, naravno, o Rockyiju, filmu koji je Stallonea izbacio u zvjezdanu orbitu Hollywooda.

Baš kao i njegov junak Rocky, tada anonimni Stallone preko noći je došao na naslovnice svih magazina, zaradivši svojim scenarijem nominaciju za Oscara, kao i nominaciju za najboljeg glumca. Film je prepun scena koje su ušle u filmsku povijest, poput one u kojoj Rocky trči stepenicama muzeja umjetnosti u Philadelphiji, a dobio je Oscara za najbolji film i najbolju režiju 1977. godine.

Stvaranje novog filmskog heroja osiguralo je Stalloneu snimanje još nekoliko filmskih uradaka na tu temu, a danas ih brojim ukupno šest. Pjesma koja se veže na prvu loptu uz pojam Rockya je 'Eye of the Tiger' grupe Survivor koje je postala naslovna pjesma trećeg nastavka o borbi tada još uvijek mladog boksača.

Zanimljivo je da je Stallone zapravo htio Qeenovu pjesmu 'Another One Bites the Dust', za koju nije mogao otkupiti prava. No, danas ne možemo zamisliti ni jednu drugu pjesmu osim melodično gitarskog pjesmuljka osamdesetih kao simbol borbe prema uspjehu.


'Maniac' u filmu 'Flashdance

Jennifer Beals je u filmu Flashdance i velike i male podjednako naučila da nikada ne smijemo odustajati od svojih snova. Glavna junakinja je zavarivačica čelika u lokanoj tvornici u Pittsburghu danju, a noću se pretvara u barsku plesačicu. Njen san je upisati prestižnu baletnu školu.

Osim izvrsnog nastupa Jennifer Beals u ulozi Alex Owens, film je obilježila i glazba i nekoliko kultnih scena koje zasigurno pamtimo. Poznati kompozitor i kralj disco zvuka Giorgio Moroder pretvorio je plesnu filmsku fantaziju u glazbeni hit. Naslovna pjesma Flashdancea 'What a Feeling' koju je otpjevala Irena Cara prodana je u 20 milijuna primjeraka diljem svijeta i dobila Oscara za najbolju pjesmu 1983. godine.

No uz navedenu pjesmu koja zatvara film nezaboravnom scenom isto tako nezaboravnog plesa uz 'What a Feeling', moramo izdvojiti legendarni hit 'Maniac' koji izvodi Michael Sembello. Ona je manijak za plesom i otplesala je kao nikad prije, a svatko od nas poželio je zacupkati nožicama na ritmove poznate pjesme.

'The Time of My Life' u filmu 'Prljavi ples'

Klasik osamdesetih godina Prljavi ples s Jennifer Grey i Patrickom Swayzeom u glavnim ulogama osvojio je publiku diljem svijeta.

Sedamnaestogodišnja Baby provodi praznike s roditeljima u ljetovalištu Catskills, koje je poprilično staromodno i konzervativno. Tamo upoznaje glavnog instruktora plesa Jonnyja, koji prakticira metode 'prljavog plesa' u slobodno vrijeme. On postaje njen mentor, a kroz ples rađa se i ljubav.

Ovaj nam je naslov ostao u sjećanju prije svega zbog izvrsne glazbene podloge za što je nagrađen i Oscarom za najbolju pjesmu. Nagrađena 'The Time of My Life', koja se u to vrijeme do iznemoglosti vrtila na pločama i  presnimavala na kazete diljem svijeta, i danas se često zavrti na radiopostajama.

Okorjelim romantičarima, onima koji se ponekada tako osjećaju i svima nama koji smo pogledali ovaj film u sjećanju je ostala scena nezaboravne završne točke u kojoj šokiraju roditelje seksi pokretima i natjeraju cijelu dvoranu na ples.

Treba naglasiti da je Patrick Swayze prije snimanja filma bio profesionalni plesač, a uloga seksi instruktora plesa osigurala mu je planetarnu slavu i vrištanje tinejdžerica za njegovom pojavom.



'Streets of Philadelphia' u filmu 'Philadelphia'

Američki miljenik Tom Hanks svoju ozbiljniju karijeru počeo je graditi kada je odlučio zaigrati ulogu uspješnog mladog odvjetnika Andrewa Becketta u filmu Philadelphia. Ta ga je uloga afirmirala kao glumca A kategorije, a donijela mu je i prvog Oscara.

Ovaj film vrlo je uvjerljivo pokazao koliko društvo može biti okrutno i licemjerno prema bolesnom čovjeku, a pogotovo ako je pripadnik neke od manjinskih zajednica. Radnja filma vrti se oko priče u kojoj pravnik homoseksualnog opredjeljenja tuži svoju tvrtku nakon što dobije otkaz zbog bolesti.

Također treba napomenuti da je snimljen po istinitoj priči iz 1987. godine, kada je odvjetnik Geoffrey Bowes tužio advokatsku firmu Baker & McKenzie zbog diskriminacije i otkaza koji je dobio zbog bolesti, a film je tek drugi po redu američki visoko-budžetni film s velikim imenima koji se bavi tematikom AIDSa.

Redatelj Jonathan Demme je želio snimiti film koji će gledati ljudi koji nisu upućeni u gej i AIDS tematiku, te je zamolio Brucea Springsteena, američku rock ikonu, da napiše naslovnu pjesmu. Tako je nastala jedna od najpoznatijih skladbi današnjice 'Streets of Philadelphia', a za svoj trud Springsteen je nagrađen Oscarom za najbolju pjesmu. Nakon više od petnaest godina, i film i pjesma ostaju simbol borbe protiv diskriminacije i vraćaju nas na ulice Philadelphije, grada bratske ljubavi.


'Gangsta's Paradise' u filmu 'Opasne misli

Generacijama koje su pohađale školu u devedesetim godinama prošlog stoljeća film Opasne misli zasigurno je ostao duboko u sjećanju. Tko ne bi poželio profesoricu koja vas vodi na večeru, luna park i objašnjava stihove Boba Dylana?

Bivša marinka Lou Anne Johnson, koju je izvrsno odglumila tada jedna od najpoželjnijih glumica Michelle Pfeiffer, napušta vojnu karijeru kako bi ostvarila dugogodišnji san i postala učiteljica. U tom naumu brzo uspije, ali dolazi u poprilično disfunkcionalan razred s vrlo darovitom djecom.

Većina nas se vrlo dobro sjeća kojim se metodama služila profesorica Pfeiffer, a isto tako se vrlo dobro sjećamo i pjesme koja je obilježila taj film. Nije bilo klinca iz čijeg walkmana se nisu mogli čuti poznati ritmovi Coolijevog 'Gangsta's Paradise'.

Poznati hip-hop hit zapravo je obrada Stevie Wonderove pjesme 'Pastime Paradise', a našao se na 69 mjestu Billboardove ljestvice najvećih pjesama svih vremena. No nije ostao neprimjećen među parodijama, od kojih je dakako najpoznatija 'Amish Paradise' jednog od najvećih američkih humorista Weird Al' Yankovica

No, da ne dužimo previše s činjenicama, prisjetimo se uvodne špice filma popraćene poznatim hitom.


'Where Is My Mind' u filmu 'Klub Boraca'

Nakon dugo nećkanja raznih producenata bi li se uhvatili ukoštac s kontroverznim literarnim izvornikom, 1999. ipak nastaje film Klub boraca prema knjizi Chucka Palahniuka. Iako mnoge poznate face filmskog svijeta poput Petera Jacksona, Bryana Singera i Dannya Boylea jednostavno nisu bili zainteresirani za režiju, filmom se naposlijetku pozabavio David Fincher i stvorio jedan od najpoznatijih pop kulturnih fenomena današnjice.

Put popularnosti bio je začuđujući, od underground filma kojim kritičari nisu bili odviše naklonjeni, postao je otkriće mainstreama, a cijeli naraštaj počeo je izvlačiti novootkrivene filozofske zaključke o ljudima, životu i stvarnosti uopće.

Što se tiče glazbenog dijela, cijeli soundtrack potpisuju Dust Brothers, glazbeni producentski duo iz Los Angelesa koji koristi sempliranje za svoj glazbeni izričaj ili, laički rečeno, stvaraju nova glazbena djela koristeći dijelove pjesama drugih glazbenika.

No pjesma koju vežemo uz Klub boraca zasigurno je 'Where is my mind' grupe Pixies. Legendarna pjesma vezena je uz isto tako legendarnu zadnju scenu filma u kojoj Norton i Helena B. Carter gledaju simbolički propast jednog svijeta i stvaranje drugog.

Nemojte misliti da smo zaboravili scenu predoziranog Rentona u Trainspottingu koju prate riječi 'Perfect Day' ili 'Girl, You'll Be a Woman Soon' u izvedbi Urge Overkill koja prati nezaboravnu scenu samotnjačkog plesa i drogiranja Ume Thurman. Od novijih fimova, dakako da se sjećamo Napoleona Dynamitea kako nezaboravno čaga na Jamiroquai. Ali ovaj popis bi možda postao beskonačan ili bi se našao u nekoj podebljoj knjizi. Stoga vas pozivamo da u svojim komentarima napišete koje su vama filmske scene popraćene nekim glazbenom hitom ili ne hitom ostale u pamćenju.