'U ZAKLON'

U hrvatska kina stiže ponajbolji film godine

28.10.2011 u 11:56

Bionic
Reading

Ponajbolji film godine, dobitnik Velike nagrade kritike u Cannesu, 'U zaklon', dolazi u domaća kina 10. studenoga

Film 'U zaklon' dobio je izvrsne kritike još na ovogodišnjem Cannesu te je vjerojatni kandidat za predstojećeg Oscara (kritiku našeg kritičara možete pročitati ovdje). Film alegorijski progovara o aktualnom, otuđenom i panici sklonom, vrlom novom svijetu.

Curtis LaForche Michael Shannon) živi u provincijskom američkom gradiću sa ženom Samanthom Jessica Chastain) i šestogodišnjom gluhonijemom kćerkom Hannon. Zaposlen je u građevinskoj firmi te svojoj obitelji osigurava pristojan život, no budući da je Hanni potrebna posebna skrb, njihov je život i stalna borba. Odjednom Curtis počne sanjati uznemirujuće snove o iznenadnoj apokaliptičnoj oluji. Noćne more zadržava za sebe i počne raditi na ideji izgradnje skloništa za svoju obitelj. Njegovo nerazumno ponašanje uznemiri Samanthu i njegovu radnu okolinu, no njegov privatni strah od vizija koje ima u snovima ipak prevladava.

'Kad sam počeo pisati 'U zaklon', u ljeto 2008. godine, bio sam na sredini svoje prve godine braka. Iako su mi i karijera i osobni život bili na pozitivnoj tračnici, osjećao sam da svijet naginje ka teškim vremenima. Ta je anksioznost dijelom bila ekonomske prirode, dijelom ona odrastanja, no zapravo najviše se odnosila na to da sam konačno u životu imao stvari koje nisam želio izgubiti. Sve se to isfiltriralo u karaktere filma', rekao je redatelj filma Jeff Nichols