ZA SVAKOG PONEŠTO

Poslastice za kraj Zagreb Film Festivala

22.10.2011 u 09:24

Bionic
Reading

Sedam dana u društvu dobrih filmova je iza nas, no subota i nedjelja u filmskom se smislu ne mogu nazvati ostaci ostataka iz jednostavnog razloga: vrijeme je svečanosti proglašenja najboljih filmova i njihovih autora, a za kraj je ostavljena i prava filmska poslastica, najnoviji filma slavnoga Davida Cronenberga, 'Opasna metoda', s Keirom Knightley, Viggom Mortensenom, Michaelom Fassbenderom i Vincentom Casselom u glavnim ulogama

Film je temeljen na istinitim događajima, a bavi se uzburkanim odnosima mladog psihijatra u usponu Carla Junga, njegovog mentora Sigmunda Freuda i Sabine Spielrein, lijepe mlade žene s psihičkim smetnjama koja se nađe između njih dvojice. 'Opasna metoda' će biti prikazana u subotu, nakon svečanog zatvaranja Festivala i dodjele nagrada koja će početi u 20 sati.

'Opasna metoda', naravno, nije jedini film koji će u subotu igrati u kinu Europa. Bibijadin program od 11 sati donosi norvešku 'Zlatnu kartu' Arilda Andresena, zabavnu priču o običnom dječaku kojeg život ne mazi sve do dolaska nove učenice u njegovu školu. Od 15 sati igrat će 'Lena' Christophea van Rompaeyja, film o tinejdžerki u potrazi za ljubavlju i vlastitim identitetom, a od 17 sati je na rasporedu 'Izlet' Nejca Gazvode. Ljetovanje troje prijatelja na površinu tog vrlo uspješnog slovenskog filma izbacuje brojna pitanja i dvojbe, a kraj je u dobroj mjeri posve nepredvidiv.

Subotu će u Tuškancu od 17 sati otvoriti film Oskara Santosa, 'Tuđa nevolja', drama s fantastičnim obratom o liječniku kojem se život promijeni preko noći. Program Velikih 5 u Tuškancu će biti zastupljen i dobitnikom nagrade za najbolji debitantski film na ovogodišnjem Berlinaleu, filmom 'Bez oca' Marije Kreutzer. Subotnju večer u Tuškancu zaključit će u 21 sat dokumentarac Pjera Žalice, 'Orkestar', o najpoznatijem bosanskohercegovačkom orkestru, onom Plavom. Dokumentarac će se moći pogledati i u Muzeju suvremene umjetnosti od 18 i 30. Film Tima Pritcharda, 'Street Kids United', smješten je u 2010, kad se Južnoafrička Republika pripremala za održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva. Daleko od medijskog blještavila i pozornosti poslovnih ljudi, održavao se jedan drugi nogometni turnir - u južnoafričkom gradu Durbanu igralo se svjetsko prvenstvo djece beskućnika.

Muzej suvremene umjetnosti ugostit će i retrospektivu Šejle Kamerić, mlade bosanskohercegovačke umjetnice. U sklopu retrospektive radova Šejle Kamerić bit će prikazan njezin posljednji film, '1395 dana bez crvene', o opsadi Sarajeva, te filmovi 'Šta ja znam', koji je 2007. godine nagrađen za najbolji kratkometražni igrani film 5. ZFF-a, i 'Sreća', premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2010. te u natjecateljskom programu kratkog filma na Zagreb Film Festivalu 2010, kada je dobio i posebnu pohvalu žirija.

Dokukino će također raditi punom parom. Od 19 sati će biti prikazani 'Afrički izbori' Jarretha J. Merza, a od 21 sat 'Kandidati' Ayle Gottschlich. U predizborno vrijeme dodatno se upoznati s demokratskim principima i njihovim zaobilaženjem nikako nije naodmet.

Za kraj subote i kraj Festivala pripremljena su i dva tuluma. U kinu Europi glazbu će puštati DJ Frajman, a u Jabuci će pored standardnog programa Night of Faith & Devotion djelovati i DJ Fuki.

Filmskih će projekcija biti i u nedjelju. U kinu Europa će od 13, odnosno 15 sati, biti repriziran cjelokupan natjecateljski program kratkometražnih igranih filmova, a od 17 sati će biti repriza 'Opasne metode' Davida Cronenberga. Od 19 sati moći će se pogledati pomaknuta 'Razmjena' Erana Kolirina, a od 21 sat 'Tiranosaur' Paddyja Considinea, film svečanog otvaranja ovogodišnjeg ZFF-a. U Muzeju suvremene umjetnosti će od 18 sati biti prikazana retrospektiva Šejle Kamerić, a od 21 sat film 'Bez oca' Marije Kreutzer. Nedjelja u Tuškancu proteći će u posve dokumentarnom tonu. U 14 sati će biti prikazan film 'Oblak' Miroslava Sikavice, a od 16 sati 'Zemlja znanja' Saše Bana. Od 17.30 igrat će 'Marijine' Željke Sukove, a od 19 'Odustat ću sutra' Michaela Collinsa.